• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    5 °C
  • Četvrtak, 17.01.2019 - 22:57
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Ajša Pehlić dobitnica novinarske nagrade "Emin Huskić"

(foto: rtvusk.ba)

Početkom marta ove godine, Kolegij Radio-televije Unsko-sanskog kantona donio je odluku o utemeljenju nove nagrade za novinare u Bosni i Hercegovini. Nagrada nosi ime ovdašnjeg novinara Emina Huskića, koji je preminuo prije pet godina u pedesetoj godini života. Ova novinarska nagrada svake će godine biti uručena za najbolja ostvarenja u oblasti bosanskohercegovačkog novinarstva. Prva nagrada danas je otišla u ruke novinarke RTV USK, Ajše Pehlić.

Emin Huskić bio je dugogodišnji novinar, urednik i direktor JP Radio-televizija Unsko-sanskog kantona. Iznenada se teško razbolio i u aprilu 2012. godine, na žalost preminuo u 50-oj godini života. U svom bogatom stvaralačkom radu Huskić je radio i sarađivao sa brojnim medijskim kućama u Bosni i Hercegovini i izvan njenih granica, zato  su novinari  RTV USK utemeljenjem ove nagrade željeli oteti od zaborava lik i djelo kolege Emina Huskića.

Kolegica Ajša Pehlić, radeći serijal „Svi zločini Fikreta Abdića“ je slikom i tonom, podsjetila na nemile događaje, koje je kolega Emin Huskić zabilježio u svojoj knjizi. Radi se o dokumentarnoj priči u 16 epizoda.

U izjavi nakon svečanog uručenja nagrade, govoreći o rahmetli Eminu Huskiću, Ajša ističe njegove profesionalne, ljudske i liderske kvalitete. „Dok je bio naš direktor znao nas je zaštititi, znao je kako treba pisati priloge i znao se oduprijeti mnogim stvarima koje nisu bile dobre za nas“, ponosno, s ljubavlju i pošovanjem kaže Ajša.

Najljepše riječi o rahmetli Eminu rekli su i Dijana Begović, predsjednica Komisije za dodjelu nagrade „EMIN HUSKIĆ“, kao i direktor JP RTV Bihać Edin Zeljković.

Novinari u USK s velikim su oduševljenjem prihvatili vijest o novoj novinarskoj nagradi i mnogi su mišljenja da bi ime kolege Emina Huskića moglo ujediniti ljude od pera u ovom dijelu BiH, koji su po mnogo čemu zaboravljeni i prepušteni svojoj  sudbini.

Uručenju nagrade „EMIN HUSKIĆ“ prisustvovao je i Eminov sin Mirza.

Novinarska nagrada „Emin Huskić“ dodjeljivat će se krajem svake godine za najbolja ostvarenja u radio i televizijskoj produkciji, te printanim medijima u BiH.

  • Radio Bihać
  • 29.12.2017 - 14:36
  • 436

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI