• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 19.03.2024 - 05:40

Ako EU ukine pomjeranje sata, i BiH će

Ukoliko Evropska unija donese odluku o ukidanju računanja zimskog i ljetnog vremena, BiH će slijediti pozitivne zakonske odredbe EU, potvrdili su za "Nezavisne" iz Instituta za metrologiju BiH.

Dodali su da je Institut za mjeriteljstvo BiH prema Zakonu o mjeriteljstvu BiH nadležan za realizaciju osnovnih SI jedinica, pa tako i za jednice vrijeme-sekunde, odnosno zvaničnog vremena u BiH, gdje važi centralnoevropsko vrijeme.

Podsjećamo, poslanici Evropskog parlamenta usvojili su nedavno rezoluciju u kojoj se poziva na izradu temeljne procjene sistema računanja zimskog i ljetnog vremena i, ako je to neophodno, promjenu pravila, odnosno ukidanje pomjeranja sata dva puta godišnje.

Tada je javnosti u BiH ostalo nejasno da li će se odluka EU ako nastupi automatski primjenjivati, da li će se donositi poseban zakon ili se neće primjenjivati jer nismo dio EU i ko je u BiH zapravo nadležan za kazaljke.

Kada je u pitanju EU, dalji potezi su na Evropskoj komisiji, a iz Evropskog parlamenta naveli su da će poslanici pozvati Evropsku komisiju da predloži ukidanje prakse da se kazaljke pomjeraju svakih šest mjeseci po jedan sat unaprijed, odnosno unazad.

Podsjećamo, zahtjev za ukidanje pomjeranja kazaljki pokrenut je zbog sve više dokaza o negativnom uticaju te prakse. Raznim analizama je utvrđeno da promjena računanja vremena za jedan sat negativno utiče na zdravlje ljudi, te povećava rizik od srčanih bolesti kod starijih osoba. Osim toga, utiče na poljoprivredu, produktivnost, raste broj saobraćajnih udesa, a đaci bilježe slabije rezultate u školi.

 

  • vijesti.ba / Radio Bihać
  • 16.02.2018 - 09:04

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO