• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    0 °C
  • Petak, 18.01.2019 - 17:48
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Ambasadorica Republike Kine u službenoj posjeti Bihaću

Kinezi zainteresirani za poljoprivredne proizvode, proizvode od drveta, hidro i termo energiju i turizam

Jučer je u bihaćkom Muzeju AVNOJ-a održana konferencija pod nazivom “Inicijativa ‘Pojas i put’, perspektive i mogućnosti za BiH - šanse za razvoj Bosanske Krajine“. Prisutnima su se obratili: ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, premijer USK Husein Rošić, te gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić. Na konferenciji su učestvovali i predstavnici JP Nacionalni park Una, Privredne komore, Razvojne agencije USK i JP Aerodrom Bihać.

U Kini postoji ogromna potražnja za kvalitetnim poljoprivrednim proizvodima, kao i za drvnom sirovinom i proizvodima od dreveta. Druga oblast za koju Kinezi smatrau da ima veliki razvojni potencijal u USK, je termo i hidro energija, kao i oblast turizma.

Već je potpisan sporazum za ukidanje viza za nosioce običnih pasoša, a nakon što isti stupi na snagu, može se očekivati dolazak velikog broja kineskih turista i na prostor USK.

Kako doznajemo od federalnogh ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića, u ovoj godini se očekuje potpisivanje sporazuma iz oblasti veterinarstva sa Kinom. Bilo je razgovora, kako je rekao Dedić i o proizvodnji mlijeka u prahu i izvozu određenih prehrambenih proizvoda.

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić najviše očekuje od saradnje u oblasti turizma. U Bihaću bi tako uskoro mogao biti otvoren „kineski kutak“, a mogla bi biti ostvarena i  saradnju sa nekim gradom u Kini, kako bi se i na taj način prezentirala BiH i Bihać.

Čelni ljudi Centra za promociju i razvoj Inicijative 'Pojas i put' i JP Nacionalni park Una potpisali su jučer Memorandum o razumijevanju i poslovno-tehničkoj saradnji.

  • Radio Bihać
  • 28.03.2018 - 10:30
  • 385

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI