• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 19.03.2024 - 12:58

Američki pisac Philip Roth umro u dobi od 85 godina

Philip Roth

Američki pisac Philip Roth, dobitnik Pulitzerove nagrade za roman "Američka pastorala", umro je u utorak u dobi od 85 godina, objavili su američki mediji, prenosi Fena.

Rođen 1933. u Newarku u New Jerseyu u obitelji američkih Židova srednje klase porijeklom iz Galicije, Roth je u svojim djelima često tematizirao neuroze i opsesije židovskih intelektualaca u Sjedinjenim Državama.

Napisao je više od 30 romana i zbirki priča. Dobitnik je brojnih nagrada, a desetljećima se nalazio na užem popisu kandidata za Nobelovu nagradu za književnost koju međutim nikada neće dobiti.

Diplomirao je književnost na Sveučilištu u Chicagu, te je predavao kreativno pisanje i komparativnu književnost na više sveučilišta u SAD-u.

Pozornost čitatelja i kritike privukao je zbirkom priča "Zbogom, Columbus" 1959. godine, a svjetski uspjeh postigao je romanom "Portnoyeva boljka" deset godina kasnije.

Ostali važniji romani su mu "Pisac iz sjene", "Oslobođeni Zuckerman" i "Sabbathovo kazalište", te epska trilogija o američkom društvu u drugoj polovici 20- stoljeća "Američka pastorala", "Udala sam se za komunista" i "Tragovi na duši".

  • oslobodjenje.ba / Radio Bihać
  • 23.05.2018 - 09:46

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO