• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -2 °C
  • Subota, 23.02.2019 - 12:08
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Amnesty International traži od Izraela oslobađanje palestinske tinejdžerke

Vojni sud odlučit će tokom dana da li da oslobodi Tamimi uz kauciju ili da je zadrži u zatvoru do kraja suđenja, ...

Amnesty International u ponedjeljak je zatražio oslobađanje 15-godišnje palestinske djevojke Ahed Tamimi koju su uhapsile izraelske vlasti nakon što je snimak na kome je prikazana kako fizički nasrće na izraelske vojnike piočeo da se širi na društvenim mrežama.

Vojni sud Ofer odlučit će tokom dana da li da oslobodi Tamimi uz kauciju ili da je zadrži u zatvoru do kraja suđenja. Tinejdžerka se suočava s 12 optužbi među kojima su napad na vojnike i podsticanje na nasilje.

- Ništa što je Ahed Tamimi učinila ne može opravdati nastavak pritvora mladoj djevojci - navodi Magdalena Mugrabi iz Amnesty International u izjavi za javnost.

Suđenje "pokazuje diskriminatorni tretman izraelskih vlasti prema palestinskoj djeci koja se usude da ustanu protiv aktuelne, često brutalne, represije okupacijskih vlasti", dodaje Mugrabi.Više od 300 palestinskih maloljetnika drži se u izraelskim zatvorima. Tamimi je postala simbol palestinskog otpora izraelskoj okupaciji. Izraelski političari, u međuvremenu, tvrde da je tinejdžerka pokušala da isprovocira nasilnu reakciju izraelskih vojnika.

Skupa s navodima za napad, izraelski vojni tužilac optužio je Tamimi zbog izjava u istom decembarskom snimku u kome ona izražava podršku napadima noževima, kamenicama i "mučeničkim operacijama", u očiglednoj aluziji na samoubilačke bombaške napade.

Porodica Tamimi, koja broji na stotine članova, izvodila je demonstracije svake sedmice u Nabi Salehu od 2009. nakon što je vojska ograničila Palestincima pristup obližnjem zemljištu, prenosi Fena.

  • oslobodjenje.ba / Radio Bihać
  • 16.01.2018 - 09:04
  • 251

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI