• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 16:17

Borba protiv fašizma mora biti kontinuirana

Položeno cvijeće na partizanskom groblju u Borićima i na gradskom mezarju Humci

Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana "zlatnih liljana", predstavnici Grada Bihaća, GV Bihać, boračkih udruženja, SABNOR-a, UABNOR-a, Lige antifašista jugoistočne Evrope i političkih stranaka, položili su jučer na partizanskom groblju u Borićima cvijeće, gdje je održan i sat historije.

O značaju Bihaća i njegovih građana u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu govorio je Ferid Mulić. Tada su, kako je istaknuo Mulić, građani Bihaća bez obzira na nacionalnu pripadnost, dali veliki doprinos u borbi protiv fašizma. Samo iz bihaćke općine je bilo 5.200 boraca, a 900 ih je u borbi protiv fašizma i nacizma izgubilo svoje živote na zapadnim ratištima uglavnom u Karlovcu, Rijeci i Trstu.

Nekoliko decenija kasnije fašizam se na ovim prostorima opet dogodio. Desila se agresija na BiH, a u borbi za očuvanje zemlje živote su izgubili njeni najbolji sinovi. Na spomen obilježju na gradskom mezarju Humci, odata je počast braniteljim grada. O značaju 9. maja govorio je ratni komandant Hamdija Abdić Tigar i predsjedavajući Gradskim vijećem Davor Župa.

Među onima koji su jučer položili cvijeće i obilježili Dan pobjede na fašizmom i Dan "zlatnih ljiljana" bila je i delegacija Koordinacije boračkih udruženja, na čelu sa Seadom Kličićem.

  • Radio Bihać
  • 10.05.2018 - 11:10

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI