• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 09:15

Da li je Sarajevo od Beograda tražilo privođenje Dodika?

Dodik i Vučić

Institucije Bosne i Hercegovine su prošle godine od Republike Srbije zatražile da privedu predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika zbog "neke vile". Kazao je to u intervjuu za Televiziju Happy predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

- Bio je zvaničan zahtjev za privođenje predsjednika RS-a prije godinu. Zamislite da Srbija privodi predsjednika RS-a. Jeste li vi normalni? Šta hoćete, da pravimo granicu onakvu kakva je nekada ranije pravljena? Da ne puštamo naš narod da uđe u Srbiju, da ne damo našem narodu koji hoće da ide u RS i u BiH da pređe granicu? Tako nešto se nikada neće dogoditi – kazao je Vučić.

Zvaničan zahtjev institucija BiH prema institucijama Republike Srbije, koji se odnosi na Milorada Dodika, je zaista poslan prošle godine. Potvrdio je to u razgovoru za Faktor ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Međutim, zahtjev se, suprotno Vučićevim tvrdnjama, nije odnosio na privođenje predsjednika entiteta RS.

- To ide na teret onih koji su trebali da informiraju predsjednika Vučića. To nije bio nikakav zahtjev za privođenje ili za hapšenje, ali je bio zahtjev za međunarodnu krivično-pravnu pomoć, da se provjeri jedna finansijska transakcija Milorada Dodika, koju je on negdje u prvoj polovini prošle godine iz Pavlović banke uputio na Komercijalnu banku Beograd. Radi se o finansijskoj transakciji od 750.000 eura. Ovdje se sumnjalo u porijeklo tog novca te se samo tražilo da se istraži ta finansijska transakcija – pojasnio je Mektić.

BiH i Republika Srbija su još 24. februara 2005. godine potpisale Ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, koji podrazumijeva i razmjenu informacija u situacijama poput "neke vile".

- Sasvim smo regularno preko Ministarstva pravde BiH uputili zahtjev Ministarstvu pravde Srbije da se provjeri tu transakciju i to je u interesu sprečavanja pranja novca. Niko nije nikakvu tražio mjeru prema Miloradu Dodiku. Ako treba privoditi Milorada Dodika, onda trebaju raditi institucije BiH – dodao je ministar sigurnosti BiH.

"Neka vila" je vila u vlasništvu Milorada Dodika u beogradskom naselju Dedinje, a njena je kupovina predmet istrage u slučaju nazvanom "Pavlović banka". Izjavu u okviru te istrage je u prostorijama Tužilaštva BiH u Sarajevu dao i Milorad Dodik. Taj predmet se još nalazi u rukama Tužilaštva BiH, a povratna informacija iz Republike Srbije se, navodno, još čeka.

- Nismo dobili nikakav odgovor. Ta je informacija otišla negdje u prvoj polovini prošle godine iz našeg ministarstva pravde ka Ministarstvu pravde Republike Srbije i mi nikad nismo dobili nikakvu informaciju. Osim toga, upućivali su neke druge informacije za neke druge provjere i to sve funkcionira, ali ovo za Dodika nismo dobili nikakav odgovor. Taj nam predmet stoji u Tužilaštvu. Razmjena tih podataka je svakodnevnica. Srbija traži od nas, mi tražimo od Srbije i to funkcionira. Nije valjda da se taj sporazum odnosi samo na "obične smrtnike". Ako je u pitanju neki funkcioner, u ovom slučaju Milorad Dodik, da on bude isključen iz jedne takve provjere – izjavio je Mektić.

U mogućnost da je neko pogrešno informirao Vučića o sadržaju zahtjeva koji se odnosio na Milorada Dodika je teško povjerovati. Mnogo je logičnije njegov posljednji istup i isticanje "zaštitničke uloge" u odnosu na srpski narod u BiH povezati sa predstojećim izborima u Beogradu, ali i pokušaj jačanja pozicije Milorada Dodika njegovim predstavljanjem kao osobe koju "zbog neke vile" proganjaju institucije naše države.

S druge strane, informacija da se Ministarstvo pravde Republike Srbije oglušilo na upit institucija BiH ukazuje na nepoštovanje, ne samo ranije potpisanog Ugovora o pravnoj pomoći sa BiH, već i nepoštivanje principa jednakosti pred zakonom.

  • faktor.ba / Radio Bihać
  • 24.01.2018 - 08:58

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI