• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -2 °C
  • Subota, 23.02.2019 - 12:26
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Dan Preda sa Kavazovićem i mladima

Christian Dan Preda, izvjestitelj Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, izrazio je danas u Sarajevu uvjerenje da će BiH biti članica Evropske unije (EU) jer ova zemlja ima sve neophodne resurse i preduslove da to ostvari, javlja Anadolu Agency (AA).

Dan Preda je u poslijepodnevnim satima imao sastanak sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini (BiH) Huseinom ef. Kavazovićem, a nakon toga se obratio i mladima iz svih dijelova BiH.

Prvenstveno se zahvalio reisu za poziv sa kojim se, kako je kazao, već sreo u Briselu, a sada i u Sarajevu.

"Veoma sam sretan jer obično kada govorim sa nekim iz BiH vidim pesimizam. Svi vaši političari su pesimisti. Trebam sastanke sa religijskim liderima kako bi našao optimizam. To smo i dobili", pojasnio je Dan Preda.

Imao je, kako je kazao, vrlo interesantan sastanak i sa Međureligijskim vijećem i tu se sreo sa mladim katolicima, jevrejima, muslimanima i pravoslavcima. U poslijepodnevnim satima danas, sastao se sa mladim ljudima iz različitih dijelova BiH sa kojima je razgovarao o budućnosti ove zemlje na njenom putu prema EU.

"Ubijeđen sam da će BiH biti član EU i da imate sve neophodne resurse i preduslove da to ostvarite. I to je ustvari do BiH, a ne do EU. Integracija BiH će biti provedena od strane Bosanaca i Hercegovaca i mi čekamo na vas", istakao je Dan Preda.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini (BiH) Husein ef. Kavazović izjavio je, nakon sastanka sa Dan Predom, da su razgovarali vrlo kratko o pitanjima koja su vezana za BiH, za Islamsku zajednicu.

"Željeli smo da on ohrabri mlade ljude u BiH da ostanu ovdje, da se bore za svoju domovinu, zemlju, da je razvijaju. Da je Evropa sa nama. Oni treba da znaju da nisu ostavljeni, da nisu sami i da će svakako oni svoju budućnost graditi u Evropi", poručio je Kavazović.

To je, dodao je, cilj današnjeg druženja sa mladim ljudima.

  • AA / Radio Bihać
  • 06.04.2018 - 08:18
  • 274

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI