• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -4 °C
  • Subota, 23.02.2019 - 11:51
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Danas je rođendan Gazi Husrev-begove biblioteke

Svečanost kojom će Gazi Husrev-begova biblioteka obilježiti svoju 481. godišnjicu rada, a ujedno i 45 godina izdavanja stručnog časopisa Anali Gazi Husrev-begove biblioteke, bit će upriličena danas u 14.30 na datum koji se proslavlja kao Dan Gazi Husrev-begove biblioteke.

Časopis Anali je pokrenut 1972. godine na osnovu prijedloga tadašnjeg Savjeta biblioteke o osnivanju časopisa kojim bi se javnost upoznavala s radom i građom ove ustanove. Godišnjak izdaje Gazi Husrev-begova biblioteka i u njemu se prvenstveno tretiraju islamske naučne discipline i druge oblasti u vezi sa bibliotečkim fondom i historijskom građom iz kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Redakciju časopisa čine Ismet Bušatlić, Kerima Filan, Aladin Husić, Muhamed Hodžić, Adnan Kadrić, Fikret Karčić, Osman Lavić, Enes Pelidija, Haso Popara i Asim Zubčević. Promotori posljednjeg broja časopisa biće prof.dr. Fikret Karčić, prof. dr. Enes Karić i prof. dr. Lejla Gazić.

U Analima se objavljuju stručni radovi domaćih i stranih eksperata iz oblasti historije, književnosti, bibliotekarstva, umjetnosti, orijentalistike, lingvistike, a posebno se tretiraju islamske naučne teme i srodne oblasti koje se baziraju na fondovima i bogatoj bibliotečkoj građi Gazi Husrev-begove biblioteke.

Kvalitetom radova i autoritetom saradnika, Anali su od prvog broja bili i ostali respektabilan časopis u kojem su svoje radove potpisivali vrsni historičari, publicisti, naučni radnici, bibliotekari i profesori, poput: Muhameda Hadžijahića, Mahmuda Traljića, Mehmeda Mujezinovića, Osmana Sokolovića, Kasima Dobrače, Alije Nametka i drugih. To je bio tim saradnika koji su utrli put Analima kao referentnom i međunarodno priznatom časopisu koji se danas nalazi na svjetskim indeksiranim bazama podataka, kao što su EBSCOhost i CEEOL baza.

Također će u okviru svečanosti biti dodijeljene zahvalnice određenim institucijama i pojedincima za pruženu podršku i pomoć u radu Gazi Husrev-begove biblioteke, a u muzičkom dijelu programa nastupiće Hor Derman iz Sarajeva, najavljeno je iz Gazi Husrev-begove biblioteke.

Podsjećamo, u oktobru prošle godine Gazi Husrev-begova biblioteka je svečano promovisala i vlastitu monografiju, koja je naišla na toplu dobrodošlicu čitalačke publike, ali i prijatelja biblioteke. Također, objavljena je i sjajna vijest da bi se rukopisi Gazi Husrev-begove biblioteke vrlo skoro mogli naći na UNESCO-ovoj listi, zajedno sa ostalim vrijednim artefaktima iz naše zemlje, poput Hagade.

  • oslobodjenje.ba / Radio Bihać
  • 15.01.2018 - 09:13
  • 234

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI