• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    0 °C
  • Petak, 18.01.2019 - 17:05
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Deložacija Turističke zajednice USK prolongirana do kraja mjeseca

Iz Vlade USK najavljuju restrukturiranje

Lokalne zajednice ne mogu registrirati svoje turističke zajednice i traže izmjene Zakona o turizmu, ...

Iako je zbog neplaćanja najamnine za poslovni prostor, Turistička zajednica USK trebala biti deložirana još prije desetak dana, to se nije dogodilo, jer je sa vlasnikom postignut dogovor da se deložacija prolongira do kraja mjeseca.

Skupština USK je među prvima u FBIH usvojila Zakon o turizmu, ali odluka o formiranju nove turističke zajednice, prema novom zakonskom propisu, još nije usvojena.

Kantonalni ministar privrede Samir Sedić najavljuje skoro usvajanja ovakve odluke, nakon čega bi trebala uslijediti revizija poslovanja, preuzimanje uposlenika, imovine prava i obaveza i redovan rad turističke zajednice. Dugovanja Turističke zajednice USK iznose 226.999 KM, a zasad je u budžetu predviđeno samo 50.000 KM.

Tri lokalne zajednice donijele su odluku o osnivanju lokalnih turističkih zajednica, ali njihova registracija još ne može biti do kraja provedena. Jasmina Beširević iz bihaćke gradske uprave pojašnjava da Zakon predviđa da turistička zajednica ima nadzorni odbor i direktora, ali ne i upravni odbor. Međutim sud traži da turistička zajednica bude registrirana u formi javnog preduzeća ili javne ustanove, što se prema mišljenju Beširevićeve kosi sa zakonskim odredbama.

Lokalne zajednice su uputile i zamjerke na kriterije koji su propisani za direktora turističke zajednice, jer su mišljenja da nema kadrova koji ih ispunjavaju. Zbog toga smatraju da je jedino rješenje izmjena Zakona o turizmu, s čim se pak ne slažu u Ministarstvu privrede.

  • Radio Bihać
  • 22.03.2018 - 10:35
  • 648

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI