• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 19.03.2024 - 04:02

Dogovoreno otvaranje migrantskog centra između Kladuše i Bihaća

Na sastanku državnog ministra sigurnosti sa predstavnicima kantonalne i lokalne vlasti

Jučer je u Unsko-sanskom kantonu boravio Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH. Na sastanku sa predstavnicima kantonalne i lokalne vlasti dogovoreno je otvaranje privremenog migrantskog centra van naseljenog dijela između Velike Kladuše i Bihaća, prvenstveno radi sigurnosti naših građana.

Mektić je izjavio da je ovo problem Evropske unije, a ne BiH, jer migranti žele u EU. Rekao je i da je BiH pokušala zauzeti zajednički stav sa državama koje se suočavaju sa problemom, ali da među njima nije naišla na partnere.

- Prema bilateralnim sporazumima mi moramo primiti sve migrante koji iz BiH uđu u Hrvatsku, ali s druge strane Srbija i Crna Gora bi trebale primiti one koji su sa njihovog teritorija ušli u BiH. U ovoj priči BiH ispunjava svoje obaveze, što se ne može reći za Srbiju i Crnu Goru - izjavio je jučer u Bihaću državni ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Nakon jučerašnjeg sastanka, iz lokalne perspektive gledano, moglo bi se zaključiti da Država neće značajnije učestvovati u rješavanju ovog problema. Grad i Kanton se snalaze kao znaju i umiju. Nakon tri sata razgovora, dogovorena je pojačana kontrola istočne i južne državne granice, otvaranje privremenog migrantskog centra imeđu Velike Kladuše i Bihaća i otvaranje ureda međunarodne agecije za migracije u Bihaću.

Inače samo 30% imigranata su izbjeglice iz Sirije. Ostalo su ekonomski migranti iz Pakistana, Afganistana, Iraka, Irana i zemalja sjeverne Afrike. Prema informacijama Ministarstva sigurnosti BiH, u prva četiri mjeseca ove godine u Bosnu i Hercegovinu je ušlo oko 4.500 migranata, a blizu 70% ih je napustilo našu zemlju. Trenutno ih je oko 1.500. Najveća koncentracija migranata je u Sarajevu i Unsko-sanskom kantonu.

  • Radio Bihać
  • 17.05.2018 - 14:12

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO