• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    9 °C
  • Utorak, 16.10.2018 - 01:27
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Eksperti za ekonomski razvoj razgovarali sa premijerom USK

Prihodi za kantone umanjeni za 9 miliona maraka

Danas je u Kabinetu premijera USK održan sastanak o realizaciji inicijative za lokalne vlasti. Riječ je o projektu ambasade Švicarske u BiH za identifikaciju sistemskih problema koji se odnose na oblasti zdravstva, javnog reda i sigurnosti, općinskih i gradskih službi i lokalnog ekonomskog razvoja. Ambasadu Švicarske u ovom projektu podržavaju USAID i Delegacija EU u BiH.

U sklopu ovog projekta formirana je komisija međunarodnih eksperata na polju lokalne uprave pod nazivom Ekspert za ekonomski razvoj. Mladen Milanović, član komisije, kaže da je ona zainteresirana da se u postojećem sistemu funkcionisanja lokalnih, kantonalnih i viših nivoa vlasti, prepozna koje dodatne sinergije mogu da se generišu i da se manjim interevencijama riješe neki problemi.

Kantonalni premijer Husein Rošić se požalio komisiji zbog trenutne preraspodjele javnih prihoda sa federalnog nivoa, prema kojoj su prihodi za kantone umanjeni za oko 9 miliona maraka. Glavni parametri kod tih odluka, kaže Rošić, su broj učenika i broj stanovnika, pa tvrdi da nije moguće da kantoni koji su manji od USK imaju pozitivan koeficijent, odnosno porast već postojećeg, a da je USK svoj postojeći koeficijent umanjio za 0,225. Osim toga, Vlada USK još nije dobila mišljenje i usaglašenost koeficijenata sa federalnog nivoa, zbog čega nije moguće kreirati budžet. Rošić zbog svega zaključuje da se sve previše politizira.

Komisija će do proljeća obići i sve lokalne zajednice u BiH, nakon čega će izaći i sa prijedlogom mjera za efikasnije djelovanje istih.

 

  • Radio Bihać
  • 23.10.2017 - 14:34
  • 197

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI