• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 01:00

Evo ko stoji iza instituta koji najavljuje rat u BiH i zagovara treći entitet

Veliku buru u bh. javnosti izazvala je analiza izvjesnog američkog Instituta za stabilizaciju i tranziciju (IST) u kojoj se između ostalog upozorava da bi kriza u BiH mogla dovesti i do oružanih sukoba.

U studiji pod nazivom 'Propala država u srcu Europe', koja je izazvala veliko zanimanje javnosti, navodi se da su ključni problemi Bosne i Hercegovine 'srpski separatizam i bošnjački unitarizam' te da rješenje, pogađate, leži u formiranju trećeg entiteta i organiziranju zemlje kao federacije tri etničke republike.

Pored toga, u studiji se upozorava i na opasnost od širenja islamskog radikalizma u BiH, spominju se navodni kampovi ISIL-a u našoj zemlji te se tvrdi da bi, bez pritiska međunarodne zajednice koji bi doveo do reorganizacije Bosne i Hercegovina, moglo doći čak i do oružanog sukoba.

Analiza je, kako se i moglo očekivati, naišla na oduševljenje među nacionalističkim hrvatskim krugovima u BiH, a najdalje je otišao zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH Mario Karamatić koji je zaključio da su "Amerikanci nadošli na pravu stvar", uspoređujući ovaj dokument čak s američkim angažmanom u Drugom svjetskom ratu.

No, u nevladinom sektoru SAD-u djeluje doslovno na hiljade organizacija poput IST-a, te se svako malo ispred neke od njih pojavljuju studije o Zapadnom Balkanu. Naravno, treba uvijek imati na umu da ovakve organizacije teže uspješno poslovati i ostvariti što je moguće veće prihode, te u tom pogledu nude i mogućnost naručivanja studija čiji se pogledi i zaključci uglavnom poklapaju s interesima njihovih naručilaca. Za IST analize pišu brojni bivši američki diplomati te umirovljeni visoki funkcioneri oružanih snaga SAD-a, što je uobičajeno za ovakav tip organizacije. No, rad o Bosni i Hercegovini, zanimljivo, nije potpisao niko, nego se navodi da je autor neimenovani gostujući suradnik. Ovo je prilično neobično, s obzirom da su svi ostali radovi koji su tamo objavljeni uredno potpisani.

Prije nekoliko dana Slobodna Bosna je prva u regiji objavila vijest da je IST fantonmska organizacija o kojoj, osim na amaterskoj službenoj stranici, nema gotovo nikakvih podataka. Ovaj put vam donosimo više informacija o njenom predsjedniku, stanovitom Maxu Primorcu.

Predsjednik Instituta je od 2013. godine, a ima ga i na stranici "Tko je tko u hrvatskoj znanosti" Instituta Ruđer Bošković. Tamo se navodi da se Primorac obrazovao na Univerzitetu u Chicagu, na kojem je stekao titulu magistra struke iz međunarodnih odnosa, da bi kasnije doktorirao na Katoličkom univerzitetu Amerike na području međunarodne politologije.

Područje djelovanja mu je demokratska tranzicija konfliktnih društava. Surađivao je s nizom think-thankova i različitih centara i instituta koji se bave sigurnošću, konfliktima i kriznim zonama, kao i s Pentagonom. Bavi se konzaltingom, a jedno vrijeme bio je i na plaći State Departmenta te surađuje i sa Univerzitetom u Chicagu.

Tvrtka Between Two Rivers LLC, za koju sada radi, promovira poslovne mogućnosti zainteresiranima na područjima poput Iraka, Afganistana, Ukrajine i, kako možete i pretpostaviti - Balkana.

Izvan katastrofalne dizajnirane službene stranice na internetu malo je informacija o ovom institutu, kao i o samom Primorcu.

  • vijesti.ba / Radio Bihać
  • 27.10.2017 - 08:46

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO