• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -3 °C
  • Ponedjeljak, 21.01.2019 - 08:31
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Hamdija Abdić i ostali ostaju na slobodi, odbijen zahtjev za pritvor

"Prijedlog Tužilaštva o izricanju mjere pritvora Hamdiji Abdiću i drugima je odbijen iz razloga što nisu ispunjeni posebni uslovi iz Zakona o krivičnom postupuku FBiH“, rekao je za Klix.ba Džemal Jodanović, glasnogovornik Kantonalnog suda u Bihaću.

Današnje ročište vodio je sudija Kantonalnog suda Bihać Fikret Hodžić, dok je sudija Reuf Kapić koji je do sada vodio ovaj slučaj trenutno na bolovanju.

Podsjećamo, na ročištu od 25. decembra Tužilaštvo USK je dostavilo pismeni zahtjev za izuzeće sudije za prethodni postupak u ovom predmetu Reufa Kapića, no zahtjev je odbijen od strane Kantonalnog suda.

Istog dana, Tužilaštvo je uputilo pismeni prijedlog Vrhovnom sudu FBiH da "zbog važnih razloga delegira drugi stvarno nadležan sud na prostoru drugog kantona da postupa u ovoj krivično-pravnoj stvari".

Prije nekoliko dana, Vrhovni sud FBiH odbacio je prijedlog Tužilaštva USK navodeći da je neosnovan, nakon čega je slučaj ponovo vraćen na Kantonalni sud u Bihaću.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović uhapšeni su po nalogu Tužilaštva USK 11. decembra 2017. godine zbog sumnje da su počinili krivično djelo ubistva generala HVO-a Vlade Šantića koje se desilo u noći s 8. na 9. mart 1995. godine u Bihaću.

Dan kasnije, Tužilaštvo USK zatražilo je određivanje mjere pritvora osumnjičenima zbog sumnje da bi mogli utjecati na istragu i da bi njihovim puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti, no Kantonalni sud u Bihaću odbio je taj zahtjev, nakon čega su pušteni na slobodu. 

Ipak, 18. decembra Krivično vijeće Kantonalnog suda u Bihaću ukinulo je prvobitno rješenje, a predmet je ponovo vraćen sudiji za prethodni postupak. Tužilaštvo je tražilo novo ročište i uputilo novi zahtjev za pritvor, koji je danas i odbijen.

  • klix.ba / Radio Bihać
  • 08.01.2018 - 13:31
  • 4050

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI