• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 10:20

Hamdija Abdić Tigar: Monografija Petog korpusa nije obavijena velom tajne

Hamdija Abdić Tigar

Organizacioni odbor za obilježavanje „Dana Petog korpusa ARBiH“, jučer je u Bihaću održao konferenciju za novinare, kao odgovor na napise pojedinih internetskih portala o izradi i objavljivanju monografije ovog armijskog korpusa.

Hamdija Abdić, ratni komandant i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije „Dan Petog korpusa“, istaknuo je kako aktivnosti oko objavljivanja monografije nisu obavijene velom tajne, te da je neistinita tvrdnja da je u tu svrhu potrošen značajan financijski iznos.

Pozvao je sve borce i patriote da ne nasjedaju, kako je rekao, na laži koje pišu određeni printani i elektronski mediji. Od Skupštine i Vlade USK će tražiti da predlože zakon o sankcionisanju takvih laži, a u sve će se uključiti i Tužlaštvo, kako bi se došlo do istine i najoštrije sankcionisali oni koji stoje iza svega.

U projekat se krenulo na inicijativu generala i komandanata. Kantonalni premijer Husein Rošić rekao je da je u kantonalnom budžetu za ovaj „generacijski projekt“ planirano 30.000 KM, u resornom ministarstvu Vlade FBiH 10.000KM, a u finansiranju učestvuju i neki gradovi i općine. Na račun Patriotske lige zasad je prebačeno 12.000 KM, a samo je manji dio utrošen za određene aktivnosti. 

Rošić je pojasnio i zašto je objavljivanje monografije prolongirano za „Dan Armije RBiH“. Tri generala i svi komandanti brigada trenutno pregledaju materijal, kako u njemu ne bi bilo suštinskih grešaka, a to ne može biti završeno do  21. oktobra, Dana Petog korpusa.

  • Radio Bihać
  • 13.10.2017 - 09:02

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI