• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 16:24

Harun Sadiković napušta reprezentaciju BiH?

Prilikom gostovanja u sportskoj emisiji Radio Bihaća „Fair play“, nije prešutio ponudu selektora turske judo reprezentacije

„U neformalnom razgovoru, ponuđeno mi je sportsko državljanstvo Turske. Žele da s njima idem na Olimpijske igre u Tokio." , ...

Višestruki prvak BiH, srebreni na Svjetskom juniorskom prvenstvu, peti na Evropskom seniorskom šampionatu, juniorski prvak Balkana... Ovo je samo nekoliko referenci iz sportskog CV-a najboljeg bosanskohercegovačkog džudiste.

E sada, koliko će dugo to još i biti?! Ne zato što su najbolji dani karijere u judou iza njega... Naprotiv! Bihaćki „kolos“ se tek navikava na šampionski gard, ali već je umoran od ovdašnjeg nemara, aljkavosti i površnosti.

Prilikom gostovanja u sportskoj emisiji Radio Bihaća „Fair play“, nije prešutio ponudu selektora turske judo reprezentacije. „U neformalnom razgovoru, ponuđeno mi je sportsko državljanstvo Turske. Žele da s njima idem na Olimpijske igre u Tokio. Javit će se vrlo brzo, a ako se u mojoj domovini nešto konkretno ne promijeni – morat ću to prihvatiti. Najiskrenije, nadam se da toga neće doći“, rekao je Harun Sadiković.

Na većinu takmičenja putovao je zahvaljujući roditeljima, odnosno o njihovom trošku. Povrede liječio na isti način... Ove godine, nije uspio otputovati ni na jedan renomirani trening - kamp u Evropi. Nije ni čudo, s obzirom gdje živi, treba biti zadovoljan što uopšte uspije otići i na pokoje takmičenje...

„Beskrajno sam zahvalan Judo klubu „Una“ i trenerima Fikretu Bečiću i Huseinu Ramiću. Također, svima iz sarajevske Bosne i nacionalnog saveza... Pokušavaju mi pomoći na sve načine, ali nisu svemogući. Nisu ni krivi, što nam je besparica stalni saputnik“, dodao je mladi Bišćanin.

Harun Sadiković ima bezrezervnu podršku nacionalnog Judo saveza i Olimpijskog komiteta. Međutim, svi znaju da je to u Bosni i Hercegovini nedovoljno. Njih se puno ne pita!  Davno se već konstatovalo da naše političke „vladike“ nemaju sluha za sportske ambasadore... Mnogi će s pravom reći, niti za bilo šta drugo!

Nebriga države uslovila je već odlazak brojnih talentovanih sportista iz Bosne i Hercegovine. Potrajalo bi nabrajanje njihovih, u svijetu sporta već dokazanih imena. Svima nam je lakše nabrojati razloge - zašto je to tako... Nažalost, „Haro“ nije jedini, koji je primoran razmišljati o tome da im se pridruži.

Odmah u mislima – novinski naslovi iz 2020. - „Harun Sadiković osvojio olimpijsko odličje za Tursku“. Sugestija odgovornima, pobrinite se za budućnost – na način kako to niste znali u prošlosti.

Ljubav prema domovini od koje ne dobija ništa, ili vrhunski uslovi za napredovanje i najbolji mogući tretman u Turskoj? Tačno da se svaki čovjek zapita – „šta izabrati“? Ako ćemo iskreno, odgovor je kod sviju isti...

  • Muhamed Sadiković
  • 06.11.2017 - 15:09

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI