• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 19.03.2024 - 09:13

Hrvatska: Filmom Ayla otvoren 7. Tjedan turskog filma

U zagrebačkom kinu Europa večeras je službeno otvoren 7. Tjedan turskog filma u okviru kojeg će hrvatskoj publici u pet dana biti prikazano deset filmova iz suvremene turske kinematografije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnji 7. po redu Tjedan turskog filma organizira Hrvatsko-turska udruga prijateljstva (HTUP), suorganizator je treću godinu zaredom Turski kulturni centar Yunus Emre, a realizaciji projekta pomoglo je hrvatsko Ministarstvo kulture te tursko Ministarstvu kulture i turizma.

Prikazat će se deset filmova, uz devet filmova za odrasle, bit će prikazan jedan dugometražni film za djecu. Za djecu je pripremljen vikend program, tako da će u subotu 26. i nedjelju 27. svibnja u 11 sati djeca moći pogledati dugometražni animirani film Evliya Çelebi i napitak besmrtnosti, a nakon projekcije mogu se zabaviti na besplatnoj kreativnoj radionici i izraditi raznovrsne poklone s turskim motivima.

Pred brojnom zagrebačkom publikom manifestaciju je u kinu Europa otvorio veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan.

"Kinematografija ima prepoznatljiv međunarodni jezik, ona uklanja granice i govori nam više o drugima“, poručio je Mustafa Babur Hizlan na svečanom otvorenju.

Okupljenima se obratio i voditelj Instituta Yunus Emre u Zagrebu Nurullah Yavas koji je poručio kako će hrvatska publika imati priliku pogledati deset izuzetnih filmskih ostvarenja iz stogodišnje tradicije turske kinematografije.

"Nadam se da će Tjedan turskog filma i turska kinematografija ojačati prijateljstvo između dviju država i želim vam da uživate tijekom ovog tjedna", poručio je Yavas.

Predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva (HTUP-a) Goran Beus Richemberg istaknuo je kako je Tjedan turskog filma postao već tradicionalno događanje te najposjećenija smotra stranog filma u Zagrebu.

"Zagrebačka publika dobro prima turske filmove, na njih je navikla i zavoljela ih je“, poručio je Beus Richemberg.

Direktorica Tjedna turskog filma i članica HTUP-a Andrea Berković istaknula je kako će osim dugometražnog filma za djecu na projekcijama biti ponešto za svačiji ukus, tako da će na svoje doći ljubitelji umjetničkog, ali i mainstream filma.

Manifestaciju Tjedan turskog filma otvara film Ayla iz iz 2017. redatelja Cana Ulkaya.

Svi filmovi bit će prikazani u originalnoj verziji s hrvatskim i engleskim titlovima.

Tjedan turskog filma održava se od 2012. godine, s tim da je prosjek posjeta oko 4.000 gledatelja po festivalu.

  • AA / Radio Bihać
  • 24.05.2018 - 09:22

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO