• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -2 °C
  • Subota, 23.02.2019 - 11:54
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Hrvatska predsjednica danas dolazi u dvodnevnu službenu posjetu BiH

Grabar-Kitarović je još jučer oko 19 sati privatnim avionom Vlade Republike Hrvatske trebala sletjeti u Sarajevo. Hrvatsku predsjednicu trebalo je da dočeka ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak koji je u to vrijeme bio na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu. No, Grabar-Kitarović se nije pojavila. 

Još uvijek nije poznato zbog čega je dolazak predsjednice Republike Hrvatske pomjeren za danas i zbog čega hrvatske vlasti nisu obavijestile bh. institucije o tome kako bi se izbjeglo da ministar vanjskih poslova BiH na aerodromu uzaludno čeka hrvatsku predsjednicu. 

Grabar-Kitarović danas će se prvo sastati s članovima Predsjedništva BiH s kojima će razgovarati o odnosima i otvorenim pitanjima između dviju država. Nakon ovog sastanka najavljen je i sastanak s članovima Kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te predsjedavajućim Vijeća ministara BiH. 

Predsjednica Hrvatske u Sarajevu će se susresti s kardinalom Vinkom Puljićem i Majkama Srebrenice, nakon čega će otputovati u Novu Bilu gdje će posjetiti samostan Guča Gora, a nakon toga je planiran odlazak u Vitez i zatim u Žepče gdje će posjetiti Katolički centar. Posjetu će završiti u petak u Tuzli, Orašju i Derventi. 

"Glavna poruka s kojom predsjednica odlazi u BiH je da je riječ o prijateljskoj zemlji, a interes Hrvatske je da napreduje prema Evropskoj uniji. Predsjednica dolazi čista srca, sa željom da BiH funkcionira kao država i da Hrvati imaju sva prava koja su im osigurana Dejtonskim sporazumom. Ništa više i sve druge interpretacije predsjednicinog puta u BiH ne stoje", tvrde na Pantovčaku.

Grabar-Kitarović dolazi u službenu posjetu BiH na dan kada se Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH izjašnjava o prijedlozima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Kao jedan od najvećih lobista za usvajanje HDZ-ovog prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH pokazala se predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

  • klix.ba / Radio Bihać
  • 17.01.2018 - 09:07
  • 242

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI