• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 09:26

Izletište Svetinja - šuma sa posebnom namjenom

Vlada USK utvrdila prijedlog o proglašenju posebnog režima gospodarenja na ovom lokalitetu

Vlada Unsko-sanskog kantona je danas razmatrala prijedlog o davanju saglasnosti za „prebijanje“ međusobnih obaveza po pravosnažnim presudama Općinskog suda u Bihaću, između Kantonalne bolnice u Bihaću i Zavoda zdravstvenog osiguranja USK. 

Kantonalna bolnica se više puta obraćala Ministarstvu zdravstva i socijalne politike, kao i Zavodu zdravstvenog osiguranja, sa zahtjevom za izmirenjem obaveza na način da se izvrši „prebijanje“ glavnice u istom iznosu, da se obje strane odreknu kamata i troškova parničnog postupka, a da ostatak duga glavnice Kantonalna bolnica isplati u 120 jednakih rata. Resorno ministarstvo je posredovalo između parničnih strana, te je sačinjen prijedlog sporazuma o prebijanju dugova.

Vlada je ovakav prijedlog uputila na razmatranje osnivaču ovih javnih ustanova – Skupštini USK, a premijer Kantona Husein Rošić je zadužio ministra Hazima Kapića da na sličan način pokuša naći model za rješavanje dugova Službe za zapošljavanje USK prema ZZO USK.

Danas je na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva utvrđen prijedlog o proglašavanju šume sa posebnom namjenom, na području izletišta Svetinja u općini Bužim. Utvrđen je poseban režim gospodarenja šumom na ovom lokalitetu, koji dozvoljava samo sječu u sanitarne svrhe i u svrhu šumsko-uzgojnih zaštitnih mjera. 

Vlada Unsko-sanskog kantona uputila je danas Skupštini USK na razmatranje odluke o promjeni naziva dvije srednje škole - Javne ustanove Mješovita srednja škola Ključ u Javna ustanova Mješovita srednja škola „prof. Omer Filipović“ Ključ, te Javne ustanove Umjetnička škola Bihać u Javna ustanova Umjetnička škola ,,Nusret Keskin" Bihać.

 

  • Radio Bihać
  • 28.09.2017 - 14:13

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI