• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    11 °C
  • Četvrtak, 18.10.2018 - 20:41
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Izložba o Matrakčiju prvi put predstavljena američkoj publici

Izložba 41 djela koj se sastoji od karata Matrakčija, keramike i minijatura ranije je otvorena u Sarajevu, Beogradu, na Samitu G20 u Antaliji, Istanbulu, Beču, Tokiju, Parizu i Rimu 

Izložba ”Matrakči Nasuh: Genije 16. stoljeća“ koja je po prvi put predstavljena američkoj publici, u islamskom centru Diyanet (DCA) bit će otvorena do 13. oktobra, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Turske predstavljena je publici nekoliko zemalja, a po prvi put je otvorena u DCA-u u Marylandu.

Otvorenju su prisustvovali ambasador Turske u Washingtonu Serdar Kilic, koordinator DCA-a Fatih Kanca, kao i drugi mnogobrojni gosti.

Kilic je kazao kako je daje veliku važnost ovom projektu koji omogućava da se u savremenom dobu, nauči više o učenjaku Nasuhu Matrakčiju.

Kanca je rekao kako je voema važno predstavljanje izložbe u SAD-u te da DCA ima čast da bude domaćin rijetkim djelima Matrakčija.

Izložba 41 djela koj se sastoji od karata Matrakčija, keramike i minijatura ranije je otvorena u Sarajevu, Beogradu, na Samitu G20 u Antaliji, Istanbulu, Beču, Tokiju, Parizu i Rimu.

Izložba će, nakon SAD-a od 22. novembra do 28. decembra biti otvorena u Budimpešti.

Matrakči je rođen u XVI stoljeću, u Visokom, u Bosni i Hercegovini, a školovao se i radio na dvorima nekoliko osmanskih sultana u zlatno doba tog carstva.

Slovi za jednog od najglasnijih hroničara tog perioda, a iza sebe je ostavio veoma važna djela i u oblasti matematike, vojnih strategija, književnosti, kartografije, umjetnosti i kaligrafije.

Matrakči je bio majstor kaligrafije, minijatura i historije, ali se bavio i sportom, pogotovo igrom “matrak”.

Školovao se i u Egiptu, gdje je 1520. godine pohađao napredne studije iz oblasti vojnih nauka.

Dekretom iz 1529. sultan Sulejman Veličanstveni proglasio ga je za glavnog vezira njegovog doba u oblasti umjetnosti ratovanja i metodama korištenja koplja.

UNESCO je 2014. godinu proglasio godinom Nasuha Matrakčija.

  • AA / Radio Bihać
  • 10.10.2017 - 09:52
  • 168

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI