• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 14:06

Izricanje pravosnažne presude Radovanu Karadžiću

Radio Bihać će prenositi izricanje presude od 14:30, a Vijesti dana danas možete pratiti od 14:00 sati, ...

Drugostepena, konačna presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u razdoblju 1992-1995. trebala bi biti poznata danas.

Kako javlja naš reporter, predstavnici udruženja žrtava stigli su pred zgradu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, gdje će presuda biti izrečena.

Optužnica Karadžića tereti po ukupno jedanaest tačaka – dvije za genocid, pet za zločine protiv čovječnosti i četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom rata u BiH, za šta je u prvostepenom postupku 24. marta 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora.

Pretresno vijeće Haškog tribunala proglasilo je Karadžića krivim za genocid na području Srebrenice 1995.godine i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, uključujući istrebljenje, ubistva, deportacije i druga nehumana djela, kao i za terorisanje stanovnika Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem tokom višegodišnje opsade glavnog grada BiH, te za uzimanje pripadnika tadašnjeg UNPROFOR-a za taoce.

Istom presudom, nepravosnažno je oslobođen krivice po optužbama za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u drugih sedam opština u BiH.

Pretresno vijeće je zaključilo da je Karadžić počinio te zločine putem učešća u sklopu udruženih zločinačkih poduhvata, s ciljem da se Bošnjaci i Hrvati trajno uklone s područja u Bosni i Hercegovini na koja su Srbi polagali pravo i to činjenjem zločina u opštinama širom BiH.

Između ostalog, Karadžić je prvostepenom presudom proglašen krivim za učešće u UZP-u čiji je cilj bio širenje terora među civilima glavnog grada BiH provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja civilnog stanovništva, te u UZP-u sa zajedničkim ciljem da se pripadnici UN-a uzmu za taoce kako bi se NATO prisilio da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve Srba i u UZP-u radi eliminisanja Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine.

U međuvremenu je na prvostepenu presudu žalbu izjavilo Haško tužilaštvo, koje je zatražilo da se bivši predsjednik RS osudi na doživotni zatvor. Istovremeno, odbrana je zatražila oslobađanje po svim tačkama optužnice, te je u vezi s tim održan žalbeni pretres 23. i 24. aprila 2018. u ogranku MMKS-a u Hagu.

Radio Bihać će prenositi izricanje presude od 14:30, a Vijesti dana danas možete pratiti od 14:00 sati.

  • bhrt.ba / Radio Bihać
  • 20.03.2019 - 10:16

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI