• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 19.03.2024 - 08:17

Jasminka Džumhur: Migranti se nalaze u 'limbu' i izloženi su različitim etiketiranjima

Ombudsmenka za ljudska prava razgovarala sa gradonačelnikom Bihaća

Jasminka Džumhur (foto: klix.ba)

Zajednička komisija za ljudska prava PS BiH uz podršku Misije OSCE-a u BiH organizirala u Bihaću konferenciju o stanju ljudskih prava i sloboda u BiH, ...

Jučer i danas u Bihaću traje konferencija o stanju ljudskih prava i sloboda u BiH, koju je organizirala Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH uz podršku Misije OSCE-a u BiH. Tim povodom u Bihaću je boravila i ombudsmenka za ljudska prava Jasminka Džumhur, koja je jučer o svemu razgovarala i sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

Ona ističe da je država zakazala u domenu koji je isključivo u njenoj nadležnosti. Svi migranti imaju pravo tražiti azil, ali postoje problemi u implementaciji, koji se manifestiraju u kašnjenjima u registraciji. To uzrokuje dalja kašnjenja u proceduri, zbog čega se migranti, kako je rekla Džumhur, nalaze u 'limbu' i izloženi su različitim etiketiranjima.

Nakon što migrant iskaže namjeru da zatraži azil, dobiva potvrdu u tom smislu. Potvrda je dostupna samo na bosanskom jeziku i pitanje je koliko migranti razumiju njen sadržaj. Prema njoj oni imaju rok od 14 dana da se jave u migrantski centar Delijaš radi registracije.

Jedna je priča da zbog nerazumijevanja oni ne pristupaju registraciji, a druga je priča osoba koje su iskazale namjeru da zatraže azil, da kapaciteti u centru za azil nisu dovoljni, pojašnjava ombudsmenka Džumhur. Bez registracije ove su osobe u neriješenom pravnom stanju i to moraju riješiti institucije.

Ombudsmenka za ljudska prava Jasminka Džumhur naglašava da država mora osigurati kontrolu granica i pristup migrantima, pružanje pravne pomoće i informacije na jeziku koji oni razumiju, te donošenje odluka o njihovom status u zakonskom roku.

I ako osoba ne spada u kategoriju koja treba zaštitu kao azilant, ako je ekonomski migrant, i takva osoba prema Konvenciji o pravima radnika migranata, koju je BiH ratifikovala, uživa takozvanu 'zaštitu u tranzitu'. Ako takva osoba ne može iz određenih razloga nastaviti svoj put kako je planirala, onda se ide na rješenje da se omogući dobrovoljan povratak u zemlju porijekla ili ide procedura donošenja rješenja o njenom protjerivanju.

  • Radio Bihać
  • 24.05.2018 - 10:34

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO