• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -2 °C
  • Subota, 23.02.2019 - 12:46
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Karikaturist Muhamed Đerlek Max dobitnik nagrade “Ahmed Vali”

Muhamed Đerlek Max

Poznati karikaturist i dizajner iz Novog Pazara Muhamed Đerlek Max dobitnik je nagrade “Ahmed Vali”.

Priznaje koje Grad Novi Pazar dodjeljuje za najznačajnije rezelultate u kulturi i umjetnosti Đerleku je dodijeljeno za doprinos u 2017. godini, ali i sveukupan doprinos umjetnosti, kulturi tokom cjelokupnog stvaralačkog rada. 

Uz prisustvo značajnog broja ljudi iz kulturnog života u Kulturnom centru Novi Pazar večeras je upriličena svečana dodjela nagrade. Priznaje Đerleku uručio je akademski slikar Mehmed Slezović. 

Skoro četiri decenije Muhamed Đerlek Max je prisutan na likovnoj sceni. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja u oblasti karikature, između ostalih i nagrade Zlatnog pjera. 

Urednica Multimedijalnog centra Kulturnig centra Novi Pazar Amra Jejna Hodžić je, čitajući odluku žirija, istakla da Muhamedu Đerleku dnevno-politički događaji nisu inspiracija već da on se trudi da preko svojih karikatura prodre u suštinu ljudskog karaktera. 

“Istinoljubiv jeste ali ne voli da mu bilo ko drugi servira istinu. Do nje želi sam da dođe”, rekla je Jejna Hodžić podsjetivši da je Đerlek u prethodne tri godine dobitnik tri nagrade za karikaturu na međunarodnim festivalima “Golden Helmet”, Kruševac, “Animal Planet, Beograd i “Aydin Dogan”, Istanbul, Turska. 

Izražavajući zahvalnost zbog nagrade, Đerlek je rekao da kod njega prorade emocije kad se uz njegovo ime spomene i Novi Pazar. 

"Tada prorade emocije i shvatim da sam Pazarac. U mojoj biografiji bila bi praznina da mi nije uručena ova nagrada”, rekao je poznati karikaturista u obraćanju nakon dodjele nagrade. 

Govoreći o svom radu i karikaturi Đerlek je podsjetio da, prije svega, političari i tajkuni ne vole karikaturu i da je nagrada, s ekonomske strane, značajana za karikaturiste. 

"Oni su ti koji potežu ruku karikaturisti da komentariše nešto što oni urade, zabrljaju ili naprave nešto što izazove pozornost. Ako je društvo, po nekim merilima idealno, karikaturist i tad mora da izmisli opoziicju jer nema idealnog društva. Za nas uvek ima posla ali nema uvek para”, konstatovao je Đerlek. 

Kulturni centar Novi Pazar je ustanovio nagradu “Ahmed Vali“ za ostvarenje u kulturi i umjetnosti, a dodjeljuje se umjetniku ili naučniku koji je postigao visoke rezultate na polju umjetnosti, odnosno tumačenja umjetnosti.

Nagrada “Ahmed Vali” nosi ime po pjesniku koji je u 16. vijeku živio u Novom Pazaru i pisao na orijentalnim jezicima. Njegovo najpoznatije djelo je "Ljepota i srce" koje broji oko sedam hiljada stihova.

Nagrada “Ahmed Vali” se daje u obliku plakete i novčane nagrade, za rezultate u dugogodišnjem stvaranju, ali i za povod u prethodnoj godini.

  • AA / Radio Bihać
  • 15.01.2018 - 09:17
  • 223

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI