• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -2 °C
  • Subota, 23.02.2019 - 12:13
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Kavazović: Muslimanski duh Evrope skončat će u bosanskom duhu islama

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovina Husein ef. Kavazović u srijedu je na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) održao predavanje “Identitet muslimana: izazovi u današnjoj Evropi”, javlja Anadolu Agency (AA)

Kavazovića i njegovu delegaciju dočekali su vršilac dužnosti rektora Ahmet Yildirim i predsjednik “Fondacije za razvoj obrazovanja“ Sarajevo Hasan Topaloglu. Izrazili su zadovoljstvo na dosadašnjoj odličnoj saradnji između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Kavazović je tokom predavanja naglasio više važnih aspekata muslimanskog identiteta i napomenuo studente da su oni ti koji treba da rješavaju probleme u savremenoj Evropi, navodi se u saopćenju IUS-a.

“Je li cjelovita slika islamskog svijeta u nama ostala samo u fragmentima, razbacana po nacionalnim tradicijama: nešto kod Turaka, nešto kod Arapa, nešto kod Iranaca, Indijaca, Malajaca, Afrikanaca, Bošnjaka i Albanaca? Zbog čega se bojimo da umjesto cjelovite slike našeg svijeta sastavimo mozaik u kome će svaki detalj biti sačuvan i uklopljen u veliku postavku koja će govoriti nama ko smo, a i drugima o nama kakvi smo? Puno je pitanja pred nama, a posebno vama mladim ljudima, na koja ćete morati davati odgovore u skoroj evropskoj budućnosti”, rekao je Kavazović.

Napomenuo je publiku da priča o bosanskim muslimanima još uvijek nije u potpunosti ispričana.

“U izgradnji svoje kulture i tvorbi svoje tradicije, bosanski muslimani su se našli na najstrmijoj i najdužoj uzbrdici, koja se nije pojavila kod nijednog drugog evropskog naroda. Naša tradicija još nije u potpunosti predstavljena, naša priča još nije do kraja kazana. No, uprkos tome, mi smo se uvijek osjećali slobodnim u atmosferi evropskih tekovina, onako kako su se nekada osjećali slobodni Atinjani u svojoj Atini”, dodao je Kavazović.

Još je jednom naglasio da su bosanski muslimani, bez ikakve sumnje, dio Evrope.

“Sudbina nas bosanskih muslimana je neraskidivo vezana za cjelovito muslimansko biće u Evropi. Tajna našeg opstanka leži u nama, koji smo svoj svijet stvarali po mjeri našeg vremena. Naša generacija ušla je u život s prevelikim teretom i izazovima”, rekao je Kavazović.

  • AA / Radio Bihać
  • 05.04.2018 - 09:13
  • 317

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI