• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -2 °C
  • Subota, 23.02.2019 - 12:06
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Kolinda na vlastiti zahtjev posjetila Ahmiće i Križančevo Selo kod Viteza

"U Ahmićima i Križančevom Selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dijete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajna zadaća nas i svih budućih generacija", napisala je Grabar-Kitarović na društvenim mrežama. 

Imam džamije u Ahmićima Mahir Husić je kazao da se hrvatska predsjednica zahvalila domaćinima na dočeku te da je odala počast žrtvama. 

"Ovo je veoma značajna Kolindina poruka koja poziva na mir i suživot na ovim prostorima. Položila je cvijeće i pomolila se za duše žrtava", kazao je ef. Husić.

Podsjećamo da je bh. javnost ranije osuđivala hrvatsku predsjednicu što nije posjetila Ahmiće u kojima su se desili teški zločini tokom rata u našoj zemlji. 

U selu Ahmići su 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane izvršili strašni masakr, ubivši 116 civila bošnjačke nacionalnosti. Šesnaestog aprila među ubijenim civilima bile su 32 žene i 11 maloljetnika. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba. Krvavi događaji u Ahmićima su počeli 16. aprila rano ujutro. Zapaljena je većina bošnjačkih kuća te je srušena i džamija. Zločin u Ahmićima je na Međunarodnom sudu u Hagu okarakterisan kao zločin protiv čovječnosti. 

Grabar-Kitarović je također danas posjetila i Križančevo Selo kod Viteza u kojem su 22. i 23. decembra 1993. godine, pripadnici Armije RBiH ubili znatan broj vojnika HVO-a i hrvatskih civila te spalili selo.

Karakter ratnog zločina nije utvrđen na sudu, jer slučaj nije procesuiran ni na Haškom sudu ni na lokalnim sudovima.

  • klix.ba / Radio Bihać
  • 18.01.2018 - 14:10
  • 277

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI