• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    0 °C
  • Srijeda, 21.11.2018 - 06:57
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

"Kombiteks" će ponovo zasjati

Saobraćajnica za kompletnu poslovnu zonu

Izgradnjom saobraćajnice kroz krug nekadašnjeg preduzeća "Kombiteks" u Bihaću, te elektro, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, biće kompletiran projekat buduće industrijske zone na tom lokalitetu.

Ovo je istakao stečajni upravnik "Kombiteksa" Šefik Smlatić, rekavši kako se radi o aktivnostima koje su u toku, te da su projekat podržale lokalne vlasti i nadležna preduzeća. Smlatić ističe kako je dogovorena finansijska konstrukcija cijelog projekta i da će on biti finansiran sredstvima gradskih vlasti, "Elektroprivrede BiH" i privrednika koji su na ovom lokalitetu kupili zemljište i objekte.

"Ostalo je da se riješe imovinsko-pravni odnosi u vezi sa dijelom zemljišta koje će biti zahvaćeno saobraćajnicom i pratećom infrastrukturom, a nije u vlasništvu "Kombiteksa". Tu očekujemo pomoć gradskih vlasti kako bi se u što skorije vrijeme riješio taj problem", istakao je Smlatić.

Prema njegovim riječima, nekadašnji krug "Kombiteksa" na najboljem je putu da preraste u respektabilnu industrijsku zonu, a do sada je prodato više od 60% imovine ovog preduzeća koje se prostire na 150 dunuma zemljišta.

"Do sada je imovinu 'Kombiteksa' kupio veliki broj većih i manjih firmi, koje u novoj industrijskoj zoni vide svoj poslovni interes. Kupci parcela i poslovnih objekata su mahom lokalni privredni subjekti koji planiraju pokretanje, proširenje ili izmještanje svojih poslovnih djelatnosti", istakao je Smlatić, te dodao da se radi o firmama koje se bave metalskom industrijom, trgovinom, ugostiteljstvom, građevinarstvom, transportom, izgradnjom sistema za grijanje, telekomunikacijama te auto-servisiranjem.

Da bi buduća poslovna zona dostigla još viši nivo funkcionalnosti, pristupilo se izgradnji postojeće saobraćajnice, te povezivanju cijelog kompleksa s lokalnom putnom infrastrukturom. U prijeratnom periodu "Kombiteks" je bio jedan od nosilaca privrednog razvoja Bihaća i zapošljavao je oko 5.000 radnika. Nakon neuspješne privatizacije, proizvodnja je obustavljena prije devet godina, a prije godinu dana firma je otišla u stečaj.

  • nezavisne.com / Radio Bihać
  • 06.12.2017 - 10:53
  • 1358

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI