• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 12:30

Kultura vodi ka pomirenju među ljudima

U Sarajevu počela konferencija Vijeća ministara kulture Jugoistočne Evrope

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine jučer je počela konferencija Vijeća ministara kulture Jugoistočne Evrope (CoMoCoSEE) o temi "Unapređenje kulture za održivi razvoj", javlja Anadolu Agency (AA).

Konferencija se održava u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine CoMoCoSEE-om, a prisustvuju joj delegacije dvanaest država, od čega je sedam predstavljeno na ministarskom nivou.

Osim BiH kao domaćina, u radu konferencije učestvuju predstavnici Albanije, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske. Konferenciji prisustvuju i predsavnici ambasada Austrije i Italije u BiH.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović poželio je dobrodošlicu svim učesnicima te poručio kako Vijeće ministara kulture predstavlja jedinstvenu platformu saradnje u regiji.

Podsjetio je kako je Mostar 2004. godine bio domaćin prve konferencije Vijeća, a u povodu obnove Starog mosta, koji je godinu kasnije uvršten na listu baštine UNESCO-a.

Osmanović je dodao kako je zahvaljujući UNESCO-u u regionu implementiran veliki broj značajnih projekata te kako UNESCO kontinuirano podržava rad ove platforme.

Šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum rekao je kako UNESCO, a posebno UNESCO-ov Regionalni ured za nauku i kulturu u Evropi, nastavlja pružati podršku platformi i biti partner u svim naporima da poveća kreativnost i kulturnu raznolikost kao sredstvo za održiv rad.

- Kultura obogaćuje odnose među ljudima -

Šef Ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefanek je podsjetio na prvu konferenciju održanu u Mostaru, te istakao kako je Mostar simbol kulture i Stari most, kao simbol Mostara, nešto što je jako relevantno.

"Kultura je vrlo važna za naša društva, međunarodna i regionalna saradnja u oblasti kulture je nešto što obostrano obogaćuje odnose među različitim narodima i zaista je vrlo važno da ovdje vidimo visoke predstavnike kulture i ministarstava iz zemalja Jugostočne Evrope", rekao je Štefanek te dodao kako je vrlo važno raditi na zajedničkom evropskom kulturnom naslijeđu.

Kultura i veza kulture sa održivim razvojem nešto je što je inače dosta potcijenjeno, dok se EU već neko vrijeme trudi da naglasi važnost kulture i značaj koji ona može imati za održiv razvoj, kazao je u obraćanju šef Delegacije EU u BiH Lars-GUnnar Wigemark.

- Bogato, a potcijenjeno kulturno naslijeđe -

"To je nešto na čemu svi moramo raditi i posvetiti više vremena i resursa. Jasno je da ova regija ima vrlo bogato kulturno naslijeđe, koje je nekako potcijenjeno. Još uvijek je teško putovati ovom regijom zbog loše povezanosti. Treba vam, naprimjer, cijeli dan da dođete do Skoplja. Ta interkonektivnost ima vrlo važnu kulturnu dimenziju zato što služi da se ljudi povezuju i da se prevaziđu određene prepreke koje odvajaju ljude. Kultura može doveti do pomirenja, to je nešto što je potrebno Zapadnom Balkanu", naglasio je Wigemark, te dodao:

"Ova regija spada među najvažnije partnerske zemlje, zbog toga što ste vi dio Evope. Mi imamo zajedničko evropsko kulturno naslijeđe na koje trebamo da budemo ponosni, dok, s druge strane, moramo zajedno doći do sredsava i načina da dovedemo do ostvarivanja zajedničkih vrijednosti."

Planirano je da na konferenciji bude usvojena deklaracija kojom će biti izražena opredijeljenost za jačanje regionalne saradnje.

  • AA / Radio Bihać
  • 05.04.2018 - 09:21

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI