• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    0 °C
  • Utorak, 20.11.2018 - 01:04
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Lars-Gunnar Wigemark razgovarao sa studentima u Bihaću

Postoji potreba za generacijom novih lidera

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini nastavlja sa Info danima na javnim univerzitetima u BiH u okviru projekta za mlade, simboličnog naziva 'EU for You - E4U'.

Jučer je Info dan održan na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Bihaću, a studentima se obratio šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador, Lars-Gunnar Wigemark.

Projekat e4u angažuje studente iz cijele zemlje u promociji pitanja od značaja za proces EU integracija. Studenti dodiplomskih studija sa 14 javnih univerziteta u BiH će raditi na javnim kampanjama koje ilustriraju kako mladi percepiraju socio-ekonomske reforme, posebno u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i poduzetništva. Tim studenata koji osmisli najbolju kampanju će biti nagrađen studijskim putovanjem u Brisel.

Zajednički tim ekonomskih fakulteta iz Bihaća i Banjaluke prošle godine je ponio titulu najboljeg. Anesa Veljačić je tada bila članica mješovitog tima, a i ove godine je uključena u projekt. Emir Pajazetović student 4. godine Ekonomskog fakulteta kao član ovogodišnjeg tima e4u, kaže da osjeća veliki pritisak jer se radi o ozbiljnom projektu i jer velika odgovornost leži na učesnicima, poogotovo zbog toga što je tim Ekonomskog fakulteta prošle godine bio pobjednički.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark istaknuo je jučer u Bihaću da postoji potreba za generacijom novih lidera, ne samo u BiH, nego na prostoru cijelog evropskog kontinetna. Kao pozitivan primjer je naveo novog predsjednika Francuske Emmanuela Macrona koji nema ni 40 godina.

Wigemark je svoje stavove o potrebnim promjenama ilustrirao pričom o nedavnom razgovoru sa 14 predstavnika političkih stranka potpisnica Izjave opredjeljenja ka evropskom putu BiH. Kako je rekao, bio je iznenađen što su svi bili muškarci u dobi iznad 50 godina, pripadnici „izgubljene generacije“. Sam ambasador Wigemark ima 57 godina.

  • Radio Bihać
  • 07.12.2017 - 10:19
  • 288

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI