• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    7 °C
  • Utorak, 23.10.2018 - 05:45
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Macron: Odluka SAD-a o Jerusalemu je jednostrana i protivna međunarodnom pravu

Trumpova odluka nije u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija

Emmanuel Macron

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je izjavio da je odluka predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela, jednostran postupak, javlja Anadolija.

"Odluka SAD-a o Jerusalemu je jednostrana. Ovu odluku ne potvrđujemo i osuđujemo je zbog toga što je protivna međunarodnom pravu", rekao je Macron novinarima nakon sastanka s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem u Dohi.

Naglasio je da Trumpova odluka nije u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

"Ova odluka je protivna rezolucijama koje je usvojilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Francuska će svoj stav u vezi s ovim pitanjem saopćiti pred Vijećem sigurnosti UN-a", kazao je Macron.

Istakao je da rješenje u vezi s pitanjem Jerusalema mora biti postignuto pregovorima između Izraela i Palestine.

"U tom kontekstu, pitanje Jerusalema bi se moglo rješavati u okrilju UN-a. Francuska je ranije iznijela svoj stav o tome. Smatramo da je dvodržavno rješenje moguće, a Jerusalem može biti glavni grad obje zemlje", rekao je francuski predsjednik.

Trump je na konferenciji za novinare održanoj sinoć kazao kako je došlo vrijeme da Jerusalem zvanično bude priznat kao glavni grad Izraela. Američki predsjednik je tom prilikom kazao i kako je već naložio američkoj administraciji da započne s pripremama kako bi ambasada SAD-a bila premještena iz Tel Aviva u Jerusalem.

  • oslobodjenje.ba / Radio Bihać
  • 08.12.2017 - 10:16
  • 177

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI