• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 19.03.2024 - 08:35

Majke Srebrenice u suzama dočekale presudu Mladiću: Neka smo barem pravdu doživjele

Decenijama čekaju izricanje najstrožije kazne Haškog tribunala Mladiću koji je, sjećaju se, ušao u Potočare, pobio i protjerao hiljade ljudi u nekoliko dana. Traganje za barem jednom kosti najmilijih već godinama je najveća patnja mnogih preživjelih. 

Najveća istina je kako se genocid u Srebrenici desio, kažu majke Srebrenice, što je danas potvrdio i Haški tribunal u slučaju protiv Mladića.

"Hvala ti bože, hvala ti bože", uzvikivale su srebreničke majke na riječi suca Alphonsa Oriea kako Mladić dobija doživotnu kaznu zatvora.

Pozdravile su odluku suda u Hagu rekavši kako je ovakva jedina bila ispravna.

"Neka je majka barem pravdu doživjela. Presretna sam. Sve ove godine samo smo tražile pravdu i istinu. Hvala svima koji su bili uz nas", naglasila je Nedžba Salihović koja je u genocidu izgubila sina, muža i brata te dodala: "Ima još mladića i karadžića u Srebrenici i Bratuncu".

Majke Srebrenice požalile su se kako danas nijedan ljekar u Memorijalnom centru nije pratio njihovo zdravstveno stanje.

"Nijednog ljekara nam nisu poslali, a vidjeli ste kako se u sudnici svi vrte oko Mladića. Sramota. Trebao je neko pratiti i kako smo mi ovo doživjele", požalila nam se majka Šuhra Malić.

Bida Osmanović dodala je kako je zadovoljna odlukom Haškog tribunala.

"Sretna sam, ali jedna glava ne može opravdati sve nišane u Potočarima", rekla je Osmanović.

Majke Srebrenice istakle su kako suosjećaju s majkama iz Vlasenice, Foče, Sanskog Mosta, Kotor Varoši, Prijedora i Ključa gdje su tokom rata počinjena velika krvoprolića. Međutim, gnusne zločine u ovim općinama sud u Hagu nije okarakterisao kao genocid.

Srebreničke žrtve ističu kako im je žao što je Srbija oslobođena odgovornosti jer je počinila agresiju na BiH. Razočarani su što još postoje oni koji veličaju zločine i zločince koji truju djecu nacionalizmom i potencijalnim opasnostima. Kao dokaz tome navode plakate podrške Mladiću koje su danas članovi Udruženja "Istočna alternativa" polijepili u Srebrenici i Bratuncu.

Umorna i uplakana lica porodica srebreničkih žrtava odaju surovu istinu. Godine borbe za pravdu, pravednost i istinu neće vratiti hiljade ubijenih sinova, muževa, očeva... Istina koju je danas potvrdio Haški tribunal, kažu preživjeli, barem će budućim generacijama ispričati tragičnu priču iz Srebrenice koja se ne smije zaboraviti.

  • klix.ba / Radio Bihać
  • 22.11.2017 - 13:05

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO