• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 19.03.2024 - 06:34

Mektić: Policijski komesar HNK Ilija Lasić danas će biti priveden u Tužilaštvo BiH

Nakon zasutavljanja konvoja sa migrantima na putu za Mostar

Mektić je rekao da je migrantska kriza pogodila kompletnu regiju te da određeni političari žele ovakvu situaciju iskoristiti u kontekst političke kampanje. Podsjetio je da je u kolonama masa ranjivih kategorija koje bježe od pakla u svojim zemljama. 

"Ovi ljudi, bez obzira što su ilegalni migranti, zaslužuju ljudski tretman i da se prema njima ponašamo u skladu s međunarodnim standardima", kazao je Mektić. 

Istakao je da su pojedini bh. političara jučer na sjednici Parlamentarne skupštine BiH na "jadan i bijedan" način koristili sudbinu migranata kako bi dobili određene političke poene. 

"U zadnja tri dana drastično smo presjekli migracije. Prije nekoliko dana bilo ih je dnevno po 150, a sada je to oko pet. Stavit ćemo migracije pod kontrolu", rekao je Mektić dodajući kako postoji broj ljudi koji je ušao u BiH i da naša zemlja ima obavezu da im pruži human boravak. 

On je kazao da su državne institucije pokušale maknuti migrante iz parkova zbog čega su donijeli odluku da se migranti iz parka u Sarajevu premjeste u imigracioni centar u Selakovcu. 

"Taj centar je Vijeće ministara BiH proglasilo centrom za migrante. Objektom dakle upravljaju institucije BiH", rekao je Mektić. 

Potvrdio je da je depešom MUP-u HNK najavljeno da će migranti biti smješteni u Selakovcu, ali da MUP HNK nije odgovorio. On je rekao da je policija MUP-a HNK jutros pod prijetnjom upotrebe sile zabranila koloni s migrantima da ide dalje. 

"To je bilo na neljudski, nekorektan i prijeteći način učinjeno, čak uz prijetnju oružjem. Rečeno mi je da je policajcima MUP-a HNK takvu naredbu izdao policijski komesar HNK", kazao je Mektić. 

Istakao je da je policijska komesar HNK počinio teško krivično djelo jer je spriječio izvođenje ustavne nadležnosti institucija države BiH. On je rekao da ne zna da li je neko politički tražio od komesara da se izvrši takva naredba, ali da je to komesar Ilija Lasić trebao odbiti takvu naredbu. 

"Komesar je počinio teško krivično djelo. Jutros sam izdao naredbu da se kontaktira dežurni tužilac Tužilaštva BiH koji je potvrdio da postoji osnovana sumnja za počinjenje krivičnog djela. Policijski komesar danas će morati biti priveden da se izjasni o krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret", rekao je Mektić. 

Ministar sigurnosti BiH kazao je kako mu ne pada napamet da zove Vladu HNK ili bilo kakve niže organe vlasti jer o poštivanju ustavnih nadležnosti ne želi razgovarati ni sa kim. 

"Imamo policijske snage s jedne strane od KS i imamo s druge strane naoružanu policiju MUP-a HNK s druge strane. To što radi policija HNK je nezakonito i neustavno. Ako dođemo u situaciju da ne poštujemo Ustav BiH i zakon onda smo u raspadu sistema", kazao je Mektić. 

Istakao je da lično smatra kako policijskom komesaru HNK treba pod hitno odrediti pritvor.

  • klix.ba / Radio Bihać
  • 18.05.2018 - 13:49

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO