• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    5 °C
  • Četvrtak, 17.01.2019 - 23:10
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Merkel protiv Trumpove odluke o Jerusalemu

Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel ne slaže se s odlukom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da Jeruzalem prizna kao glavni grad Izraela, prenosi Anadolija.

"Njemačka slijedi rezolucije Ujedinjenih naroda u tom pogledu. Rezolucijama se predviđaju i razgovori o statusu Jeruzalema u okviru pregovora čiji je cilj uspostava dviju država. Priželjkujemo intenziviranje tog procesa, ali u tom kontekstu ne slažemo se s odlukom koju je donio predsjednik Trump", kazala je Merkel novinarima nakon sastanka u Berlinu s predsjednikom libijske Vlade nacionalnog jedinstva Fayezom al-Sarrajom.

Na pitanje o Trumpovoj odluci o Jeruzalemu odgovorila je da europske zemlje mogu uložiti potrebne napore na Bliskom istoku, dodajući da je, ipak, za potpuni uspjeh potreban i angažman SAD-a.

"Europa može tamo poduzeti određene inicijative, ali za to joj je potreban i SAD", rekla je njemačka kancelarka.

Bez jednostranih odluka

Al-Sarraj je također kritizirao odluku predsjednika Trumpa u vezi s Jeruzalemom.

"Podržavamo palestinsko pitanje. U tom pogledu ne smiju se donositi jednostrane odluke. Ovakva odluka predstavlja prijetnju miru u regiji. Istodobno bi mogla izazvati i veće konflikte i kaos", rekao je Al-Sarraj.

Trump je prethodno potvrdio kako je došlo vrijeme da Jeruzalem službeno bude priznat kao glavni grad Izraela.

Američki je predsjednik tom prilikom kazao i kako je već naložio američkoj administraciji da počne s pripremama za preseljenje veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Erdoganova i Putinova osuda

O novonastaloj situaciji telefonom su razgovarali i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin, javlja Anadolija.

Prema izvoru bliskom Uredu predsjednika Turske, Erdogan je tokom razgovora podsjetio da su međunarodna zajednica i Ujedinjeni narodi 1980. godine odbacili odluku Izraela da anektira Jeruzalem.

Turski je predsjednik istaknuo da bi najnoviji postupak američke administracije mogao negativno utjecati na mir i stabilnost u regiji.

Prema istom izvoru, Putin dijeli Erdoganovo mišljenje, dodajući kako će nastaviti pratiti to pitanje u okviru Vijeća sigurnosti UN-a.

Trumpovu odluku osudile su i arapske države, te članice Europske unije, a Palestinci su pokrenuli prosvjede nazvane "Tri dana gnjeva".

  • balkans.aljazeera.net / Radio Bihać
  • 08.12.2017 - 10:34
  • 255

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI