• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 19.03.2024 - 11:33

Migrantsku krizu riješiti kvalitetnim nadzorom granica

Ambasadori Holandije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj razgovarali sa gradonačelnikom Fazlićem

Da migrantska kriza svakodnevno privlači pažnju brojnih međunarodnih organizacija i zemalja EU potvrđuje i zajednički posjet ambasadora Kraljevine Holandije u BiH i Hrvatskoj gradu Bihaću.

U razgovoru sa bihaćkim gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem, Reinout Vos i Henk Voskamp, ambasadori Kraljevine Holandije u BiH i Hrvatskoj, informisali su se o aktuelnoj situaciji sa migrantima u Bihaću i stanjem u gradu kao lokalnoj zajednici koja trpi ekonomske štete i narušenu sigurnosnu situaciju.

„Kazao sam da Bihać ne može i ne smije ostati sam u ovoj krizi i da očekujemo pomoć i podršku zemalja EU, ali prvenstveno pomoć i podršku državnih institucija. Dosad smo samo imali čuđenja bez konkretne pomoći i poteza koji bi građanima Bihaća poslali poruku da imaju državne institucije koje će voditi brigu o smještaju migranata, lokaciji za njih i svim ostalim aktivnostima oko migranata“, kazao je nakon razgovora sa ambasadorima gradonačelnik Fazlić.

„Evropska Unija čini što može kada je u pitanju ovaj problem u BiH i ova kriza se može rješiti uz kvalitetan nadzor granica i sprečavanje ulaska, te zbrinjavanje u skladu sa međunarodnim normama onih migranata koji ipak uspiju preći granice i uđu u BiH“, istakao je ovom prilikom ambasador Vos.

  • Radio Bihać
  • 13.11.2018 - 14:11

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI