• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 19.03.2024 - 07:59

Ministar Mektić razgovarao sa predstavnicima USK

Situacija sa migrantima ocijenjena zadovoljavajućom

Postoje dokazi da policija Hrvatske ulazi duboko u teritoriju BiH i ilegalno prebacuju migranate na teritoriju naše države, ...

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se jučer u Sarajevu sa delegacijom Unsko-sanskog kantona, u kojoj su bili premijer Mustafa Ružnić, predsjedavajući Skupštine Agan Bunić, ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić, policijski komesar Mujo Koričić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Razgovaralo se o trenutnoj situaciji, te planovima i pripremama za upravljanje migracijama u narednom periodu. Situacija je ocijenjena zadovoljavajućom, jer su svi migranti smješteni u privremene prihvatne centre u Sedri, Biri, Đačkom domu i Miralu. Ministar Mektić je naveo da će uskoro upravljanje centrima preuzeti Služba za poslove sa strancima BiH. On je podržao zahtjev za tehničko opremanje MUP-a USK iz fondova EU, te podršku zdravstvenim ustanovama i školama koje su dodatno finansijski opterećene zbog povećanog broja migranata.

Ukazano je i na postojanje dokaza da policija Hrvatske ulazi duboko u teritoriju BiH i ilegalno prebacuju migranate na teritoriju naše države, pa čak i neke osobe koje je zaustavila policija Slovenije. Ministarstvo sigurnosti BiH će diplomatskim kanalima upoznati policiju Hrvatske sa ovim navodima i zahtjevati da se poštuju sporazumi o readmisiji i zaustavi ovakvo nezakonito djelovanje.

  • Radio Bihać
  • 25.01.2019 - 10:50

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO