• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 06:04

Mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Sve mlađe žene obolijevaju od ove opake bolesti

Oktobar je Međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Udruženje oboljelih od ove bolesti iz Bihaća, organiziralo je tim povodom na gradskom trgu, podjelu ružičastih trakica i promotivnog materijala sa uputama za borbu protiv karcinoma dojke.

Mirsada Džananović iz Udruženja za borbu protiv karcinoma dojke, kaže da je cilj ovog Udruženja da se u zakonsku regultivu uvede obavezan skrining, kao i da se pokuša uvesti registar oboljelih.

I Zavod za javno zdravstvo USK je podržao ovu aktivnost. Rak dojke je druga najčešća bolest na području USK. Dr. Jelena Knezar iz Zavoda za javno zdravstvo USK, kaže da je od 2004. godine prijavljeno 578 slučajeva karcinoma dojke, a smatra da je broj oboljelih i veći od ovog.

U Udruženju Una kažu da se dobna granica oboljelih od karcinoma dojke pomjera, pa sve mlađe žene obolijevaju od ove teške bolesti. Odnedavno im se pridružila oboljela žena koja već sa 28 godina ima operiran rak dojke.

Učešće u radu info-pulta na gradskom trgu u Bihaću uzele su i one djevojke i žene koje nisu oboljele. Među njima je bila i Rijalda Crnkić, učenica 4. razreda Gimnazije u Bihaću. Kaže da želi da bude informirana o karcinomu dojke i da se zbog toga priključila Udruženju. Članice Udruženja Una su i žene koje nasreću nisu oboljele, ali žele pomoći onima koje jesu. I Zejna Ćirezić i Fatima Remić, volonterski žele da pomognu rad Udruženja koliko je moguće.

Članice Udruženja je svojom posjetom podržao i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

  • Radio Bihać
  • 31.10.2017 - 09:07

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI