• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 16:52

Mujo Begić u Cazinu promovisao novu knjigu i otvorio izložbu fotografija "Kad je vrijeme stalo"

Izložba fotografija "Kad je vrijeme stalo" dio je naučno-istraživačkog projekta dokumentovanja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava počinjenih na području Bosanske Krajine, a prikazuje satove i lične predmete pronađene u masovnim grobnicama uz žrtve. Izložba je zajednički projekt autora i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajeva, a do sada izložba je bila postavljena u Bihaću, Sarajevu, Zagrebu i Mostaru.

"Većinu fotografija zajednički smo uradili Edis Vojić i moja malenkost. Ono što je interesantno je činjenica da su skoro svi satovi koji se nalaze na ovim slikama stali baš u vrijeme kada su žrtve ubijene, a u čemu se krije i posebna simbolika. Upravo zbog toga smo željeli pokazati da, unatoč tome, vrijeme nije stalo i da pamtimo sve žrtve. Kažu da je čovjek mrtav tek onda kada ga više niko ne pamti. Mi sa ovom izložbom želimo pokazati da ne zaboravljamo žrtve i da im odajemo dužni pijetet", rekao je Begić za Klix.ba.

Najveći broj fotografija nastao je iz masovne grobnice Tomašica, ali i drugih širom Bosanske Krajine. Izložba ostaje u Cazinu do 25. januara.

Nakon otvaranja izložbe, održana je promocija Begićeve osme knjige "Genocid u Sanskom Mostu". Riječ je o naučnoistraživačkom radu koje predstavlja prvu sveobuhvatnu studiju o ratnim zločinima počinjenim u Sanskom Mostu.

Knjiga sadrži više od 850 stranica dokumenata poput policijskih i drugih izvještaja, medicinske i obdukcione nalaze, vještačenja, svjedočenja i mnogo relevantnih izvora koji će poslužiti budućim istraživačima, ali i mlađim naraštajima, koji trebaju da se upoznaju sa dešavanjima na ovim prostorima.

"Dokumentirao sam sve masovne i pojedinačne zločine i ubijanja, kao i sve masovne i pojedinačne grobnice. Navedeno je preko 720 žrtava imenom i prezimenom uz tačne metode i načine kako su ubijeni, nestali ili pokopani. Smatrao sam i da prostor Bosanske Krajine treba staviti u fokus kada su u pitanju stradanja, jer mislim da je na određeni način zapostavljen i da se vrlo malo zna o onom šta se ovdje dešavalo u odnosu na druge krajeve BiH. Ako znamo da je u Bosanskoj krajini tokom rata postojalo oko 150 logora kroz koje je prošlo blizu 100.000 Krajišnika, onda mislim da se argumentovano može govoriti o počinjenju genocida i na ovom prostoru", rekao je autor.

Mujo Begić je šef područnog ureda za Bosansku Krajinu Instituta za traženje nestalih osoba BiH (ICMP), te stalni naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Do sada je napisao nekoliko referentnih djela na temu zločina protiv čovječnosti, a prije ove knjige objavio je fotomonografiju o najvećoj masovnoj masovnoj grobnici Bošnjaka i Hrvata Prijedora – Tomašici.

Promotori večerašnje knjige u Cazinu bili su historičari Nijazija Maslak, Bahrudin Beširević i Dino Dupanović, a moderator novinar i publicista Mirza Sadiković.

  • klix.ba / Radio Bihać
  • 11.01.2018 - 09:11

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO