• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -1 °C
  • Petak, 14.12.2018 - 01:41
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Muzej “Ras” čuvar prošlosti Novog Pazara i ostatka Sandžaka

Fino brušena sjekira iz kamenog doba, zlatovez iz 19. vijeka i čuvena “Enigma” iz Drugog svjetskog rata, mašina za slanje šifrovanih poruka, samo su neki od predmeta koji muzej „Ras“ u Novom Pazaru odvajaju od sličnih ustanova kulture u regionu i šire.

Muzej “Ras” je 2013. proglašen za instituciju od nacionalnog značaja, u njemu se čuvaju i izloženi su eksponati koji svjedoče o civilizacijama i kulturama koje su živjele na ovim prostorima od najstarijih vremena.

Osnovan je 1953. godine kao Gradski muzej na inicijativu Savjeta za prosvetu i kulturu SO Novi Pazar.

Semina Đerlek, kustosica, priznaje da je teško izdvojiti bilo koji predmet, posebno iz arheologije, ali dodaje da je izdvojila brušenu sjekiru iz kamenog doba (4000-1000. g. p.n.e) pronađenu na lokalitetu izvora rijeke Ibar kod Rožaja.

“Ova sjekira spada u najstarije predmete u našem muzeju. U toj vitrini, kako je mi zovemo, prahistorijskoj, nalaze se neka koplja, kalupi i kosti pećinskog medvjeda i lisice. Sjekira je možda najreprezntativnija jer je dobro očuvana, a iz doba je prahistorije. Za to oruđe se može reći da je simbol civilizacije iz tog perioda, kada su ljudi živjeli u pećinama i bavili se lovom i obradom zemljišta”, istakla je Semina.

Ona je među izdvojenim eksponatima istakla i brojni nakit i koplja iz metalnog doba, koji govore i o davnim burnim vremenima na ovom području. Stalna postavka muzeja, bez obzira na ograničenost u prostoru, poređana je hronološki. Uz glavne predmete pronađene na više arheoloških lokaliteta kod Novog Pazara, Tutina, Sjenice i na Pešterskoj visoravni nalaze se vizuelna projašnjenja kroz fotografije i tekst. Izloženi predmeti, oruđa, oružja, nakit, novac, ordenje, knjige, isječci iz novina i fotografije oslikavaju vrijeme država i imperija te kultura i umjetnosti koje su postojale na ovom prostoru.

Muzej je skoro polovinu izložbenog prostora posvetio etnologiji ovog dijela Sandžaka. Posjetioci imaju priliku da vide kako je izgledao životni prostor krajem 19. i početkom 20. vijeka u Novom Pazaru.

Tu su dnevne sobe sa originalnim namještajem, predmetima i detaljima jedne muslimanske i jedne pravoslavne porodice. Izloženi su eksponati kojima se prikazuje kultura življenja, ishrane, odijevanja. Tu su čak mnoge sitnice koje simbolizuju kako je izgledao prestiž prije sto ili dvije stotine godina.

  • AA / Radio Bihać
  • 08.01.2018 - 11:14
  • 229

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI