• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    7 °C
  • Utorak, 23.10.2018 - 05:19
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Nacionalisti žele preko Praljka Hrvatima nametnuti kolektivnu krivnju za Tuđmanovu politiku

Josip Juratović

Zastupnik SPD-a hrvatskog porijekla u Bundestagu, Josip Juratović, objavio je članak na portalu IPG (Međunarodna politika i društvo), čiji je nakladnik njemačka Zaklada Friedrich Ebert, u kojem se kritički osvrće na činjenicu da se u Hrvatskoj osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka slavi kao heroja. Juratović smatra da je to “otrov za mirovne procese na Zapadnom Balkanu”.

Ovaj njemački političar na početku ističe kako su u centru Zagreba bile zapaljene svijeće, “ne zato što je advent nego u sjećanje na jednog osuđenog ratnog zločinca”, te navodi da je Praljak svojim samoubistvom dobio svjetsku pozornost i time oduzeo prostor žrtvama zločina za koje je osuđen.

Piše da se o presudi u Hrvatskoj “diskutira s visokim emocijama i kontroverzno” te kao negativan primjer navodi reakciju premijera Andreja Plenkovića.
 
Stvara se negativno raspoloženje prema međunarodnim institucijama 
 
59-godišnji Juratović - inače rođen u Koprivnici, od 1974. živi u Njemačkoj - ističe da je “posebno perfidno i nespojivo s jednom demokratskom i pravnom državom što su konzervativci pokrenuli manipulativnu debatu kako je hrvatski narod kolektivno kriv za politiku Franje Tuđmana prema Bosni i Hercegovini”.

U tom kontekstu Juratović kritizira i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je naglašavala da haškom presudom nije osuđen cijeli hrvatski narod, iako toga u samoj presudi uopće nema.

Nacionalisti su presudu iskoristili da guranjem ideje kolektivne krivice u prvi plan hrvatski narod predstave kao mučenike, s ciljem da u narodu stvore negativno raspoloženje prema međunarodnim institucijama, piše Juratović.

  • vijesti.ba / Radio Bihać
  • 21.12.2017 - 08:43
  • 179

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI