• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    9 °C
  • Ponedjeljak, 24.09.2018 - 16:19
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Nacrt zakona o koncesijama FBiH radikalno razvlašćuje lokalne zajednice

Savjet za ekonomski razvoj Bihaća postojeći Nacrt smatra neprihvatljivim

(foto: krajina.ba)

Sa popisa mogućih predmeta koncesije izostavljena su poljoprivredna i šumska zamljišta, kao i vodni resursi, ...

Iako su sve općine i gradovi u FBiH na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o koncesijama sredinom septembra mjeseca, iznijeli primjedbe prema kojima je predloženi Nacrt neprihvatljiv, čini se da lokalne zajednice imaju još puno posla, kako bi njihove primjedbe bile uzete u obzir u daljem kreiranju ovog zakona.

U Bihaću je tako u srijedu na ovu temu održan još jedan sastanak Savjeta za ekonomski razvoj.

Nijaz Lipovača, načelnik Uprave za upravljanje lokalnim razvojem grada, ističe da Nacrt zakona o koncesijama FBiH radikalno razvlašćuje lokalnu zajednicu kad je u pitanju odlučivanje o koncesijama. Prema postojećem Nacrtu, od lokalne zajednice se traži samo 'mišljenje' za koncesiono korištenje određenog prirodnog potencijala, a lokalne zajednice, kako je pojasnio Lipovača, insistiraju na tome da to ne bude 'mišljenje', nego da se od lokalne zajednice traži isključivo 'saglasnost' za izdavanje koncesije.

Lipovača ističe i da su nespretno definisani predmeti koncesija. Sa popisa mogućih predmeta koncesije izostavljena su poljoprivredna i šumska zamljišta, kao i vodni resursi.

Član Kantonalne komisije za koncesije Emir Demirović, ističe da ovdje ima posla i za gradsku upravu i za kantonalna ministarstva privrede i poljoprivrede. Savjet za ekonomski razvoj Bihaća iniciraće i sastanak sa poslanicima u oba doma federalnog parlamenta, kako bi se predložene izmjene ugradile u Nacrt zakona.

 

 

  • Radio Bihać
  • 06.10.2017 - 10:26
  • 188

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI