• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -2 °C
  • Petak, 14.12.2018 - 02:39
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Naopaka kuća u Ankari očekuje dolazak 100.000 turista

Jedinstvena kuća u Ankari, u kojoj je sve okrenuto naopako, očekuje godišnju posjetu 100.000 turista iz Turske i cijelog svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Arhitekta Mehmet Emin Gormez zaslužan je za izgradnju kuće u kojoj se posjetiocima doslovno počinje vrtjeti u glavi zbog osjećaja da vise.

U izgradnji i opremanju kuće korišteni su klasični građevinski materijali i aparati. Suština je u tome da je na mjestu plafona u naopakoj kući smješten pod.

Bijela tehnika, kuhinja, stolovi i drugi namještaj postavljeni su odozgo nadole, a tokom četiri mjeseca gradnje utrošeno je 110.000 dolara.

U svijetu postoji blizu 20 sličnih objekata, a Gormez je kazao da je u Antaliji, Ankari i Eskisehiru već izgradio takve kuće i da četvrtu planira graditi u Istanbulu.

"U standardnoj gradnji ovakve kuće utroši se oko devet tona čelične konstrukcije, a u naopaku kuću je ugrađeno tri puta više. Objekat je nagnut za oko devet stepeni i to uglavnom izaziva blage vrtoglavice kod posjetilaca", kazao je Gormez.

Gormez je najavio početak novog projekta u okviru kojeg planira izgraditi veliku drvenu višenamjensku kuću koja će također imati nesvakidašnji izgled.

Nihan Unlu je nakon posjete naopakoj kući za AA kazala da je to bilo jedinstveno iskustvo i da su posebno oduševljena djeca.

"Zanimljivo je što namještaj visi u kući i graditelji su vodili računa o najsitnijim detaljima", kazala je Unlu.

Zadovoljna je i Neslihan Mese koja je u naopaku kuću također dovela djecu.

  • vijesti.ba / Radio Bihać
  • 08.11.2017 - 11:27
  • 229

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI