• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 19.03.2024 - 07:21

Neusklađenost krivičnog zakonodavstva, nedostatak tužilaca i nedosljedno tumačenje zakona

Glavni razlozi koji negativno utiču na reakciju pravosuđa na korupciju u BiH

U Bihaću prezentiran izvještaj OSCE-a pod nazivom Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u BiH, ...

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je jučer u Bihaću predstavila prvu procjenu pitanja koja negativno utiču na kvalitet i djelotvornost reakcije pravosuđa na korupciju u BiH.

Izvještaj pod nazivom Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u BiH prezentiran je predstavnicima bh. pravosuđa i agencija za sprovođenje zakona iz Banja Luke, Bihaća, Prijedora, Gradiške, Sanskog Mosta, Cazina, Bosanske Krupe i Velike Kladuše, a zasnovan je na posmatranju 67 završenih predmeta u vezi sa korupcijom u periodu između januara 2010. godine i septembra 2017. godine.

Glavni nedostaci koji su ustanovljeni u izvještaju odnose se na nedovoljnu usklađenost krivičnog zakonodavstva, nedostatak tužilačkih kapaciteta u izradi optužnica i prikupljanju dokaza, kao i nedosljedno tumačenje zakona od strane sudova.

Predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću Fata Nadarević, smatra da je izvještaj u suštini prepoznao nedostatke materijalnih zakona koji se odnose na koruptivna krivična djela, kao i slabosti nadležnih sudova, te nedostatke procesnih zakona, što prije nisu prepoznali pravni stručnjaci u BiH.

- Izvještajem je utvrđeno da se trenutno pravosuđe BIH ne može uspješno nositi sa predmetima koruptivnih krivičnih djela. Iz izvještaja proizlazi da je donesen veliki broj oslobađajućih presuda. Međutim, da su u fazi istrage prikupljeni svi relevantni dokazi kojima se utvrđuje kako biće krivičnog djela, tako i činjenični opis krivičnog djela, tada bi teško bilo očekivati donošenje toliko mnogo oslobađajućih presuda - rekla je Nadarević.

  • Radio Bihać
  • 22.06.2018 - 10:25

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO