• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 19.03.2024 - 05:04

Nevladine organizacije će Dan državnosti BiH obilježiti na Bobovcu

Na srednjovjekovnom bosanskohercegovačkom gradu Bobovcu i ove godine će kulturnim i svečanim programom biti obilježen 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a upravo iz mjesta koje je nakada bilo središte bosanskih vladara, biće poslana poruka o kontinuitetu postojanja Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilježavanje Dana državnosti BiH na Bobovcu i ove godine organizuje nekoliko nevladinih organizacija, među kojima je i Bošnjačka zajednica kulture "Preporod", čiji je predsjednik Senadin Lavić na današnjoj konferenciji za medije pozvao sve građane BiH da dođu na Bobovac i prisustvuju programu koji počinje 25. novembra, u 11 sati. 

"Bobovac je mjesto gdje izvire bosanska državnost, gdje se nastavlja, mjesto gdje Bosna počinje i mjesto kojem se mi vraćamo u 2017. godini", rekao je Lavić. 

Istakao je da 25. novembra na Bobovcu žele promovisati antifašizam i obnovu bosanske državnosti. Upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu.

Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

"To su dvije stvari koje svakom današnjem čovjeku, bez obzira ko je, iz kojeg narodnog, religijskog bića potiče, treba da znače najveću vrijednost. Taj antifašizam kome smo se mi 1943. godine jasnio priključili u noći između 25. i 26. novembra u Mrkonjić Gradu, predstavlja jednu od najvažnijih odlika 20. stoljeća u Evropu – onu odliku na koju bi mi trebali biti ponosni, oznaku koju su naši preci izabrali u tom strašnom vremenu Drugog svjetskog rata", rekao je Lavić. 

Istakao je ovaj događaj treba služiti kao svijetli primjer iz prošlosti te da će nevladine organizacije na ovaj način pokazati "da je u BiH moguće naći elemente koji pokazuju bit našeg života koji se ogleda u zajedničkosti, ravnopravnosti svih građana BiH". 

Nada se da će na Bobovcu 25. novembra doći mladi ljudi koji, kako je kazao, cijene vrijednosti antifašizma i koji znaju šta znači bosanskohercegovačka država i ravnopravnost građana. 

Marinko Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u BiH (HNV), koje je takođe jedan od učesnika ceremonije na Bobovcu, kazao je da će se događaju odazvati i Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost te pojedini istaknuti profesori. 

"Tog dana kada budemo gore da se makar u našim mislima vratimo u period iz 1943. godine i period Kulina bana i dobrijeh dana, što bi se reklo. Molim mlade da ostanete na ovome i da zajednički obilježavate ove datume, jer to su datumi koji su od posebnog značaja za BiH, za njenu budućnost. Ovo je lijep primjer da pokažemo i vladajućim strukturama da se mogu zajednički obilježavati ovi datumi, koji su važni za sve koji žive u BiH. Mene žalosti pojava da se ove godine u Predsjedništvu BiH nisu mogli dogovoriti da zajednički obilježe dan, to je katastrofa. To je veći razlog za nas iz udruga iz civilnog društva da se više angažujemo oko toga i primjerom pokažemo omladini kako treba", rekao je Pejić. 

Svečanom događaju na Bobovcu će se odazvati i ostale nevladine organizacije poput Srpskog građanskog vijeća, Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i drugih. 

  • AA / Radio Bihać
  • 24.11.2017 - 08:28

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO