• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    0 °C
  • Utorak, 20.11.2018 - 01:05
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Nije usvojen dnevni red za danas najavljenu sjednicu Skupštine USK

Poslanici trebali odlučiti i o Prijedlogu odluke o kreditnom zaduženju Kantonalne bolnice u Bihaću

Uposlenici Kantonalne bolnice se okupili prije sjednice kako bi ukazali na dug od skoro 14 miliona maraka, ...

Danas je u Bihaću trebala biti održana 36. redovna sjednica Skupštine USK na kojoj je, pored ostalog, trebao biti razmatran i Prijedlog odluke o kreditnom zaduženju ZU Kantonalna bolnica u Bihaću. Dnevni red sa 8 tačaka nije usvojen, pa sjednica nije ni održana.

Zbog najavljene rasprave o kreditu za bolnicu, ispred Skupštine su se prije same sjednice, kako su u petak i najavili, danas okupili uposleni ove zdravstvene ustvanove. Upozoravali su da bolnicu u slučaju neusvajanja Prijedloga o kreditnom zaduženju, čeka blokada. Pošto sjednica nije održana, o Prijedlogu o kreditnom zaduženju se nije ni raspravljalo.

Jedan od sindikalnih aktivista Kantonalne bolnice Elvir Hrustanović, kaže da su danas presudili politikanstvo i patološka borba za vlast i da „ovdje nema hajra“. Kantonalni premijer Husein Rošić smatra da ne postoje nikakvi razlozi za neusvajanje dnevnog reda i neodržavanje sjednice. Kazao je da poslanici imaju dobra i redovna primanja, među najboljima u Federaciji.

U opozicionim političkim strankama ASDA i SDP smatraju da kredit nije jedini način sanacije duga Kantonalne bolnice i da današnja situacija jasno pokazuje nepostojanje parlamentrne većine u Skupštini USK. SDP-ov Željko Mirković tvrdi da ova stranka zna kako riješiti problem bez, kako je rekao, jedne marke kredita. U vladajućoj SDA tvrde suprotno. Nijaz Hušić, predsjedavajući Skupštinom USK, kaže da interesi građana ne smiju da trpe. Pozvao je opoziciju da formira novu vladu, ako ima dovoljan broj glasova u parlamentu.

Sindikat bolnice najavio je ponovno okupljanje, a predsjedavajući Hušić što prije zakazivanje vanredne sjednice Skupštine USK.

  • Radio Bihać
  • 13.11.2017 - 14:55
  • 528

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI