• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 19:44

Nove cijene na benzinskim pumpama širom BiH

Sa prvom minutom 1. februara počela je primjena izmijenjenog Zakona o akcizama BiH što automatski, za početak, znači i veće cijene nafte i naftnih derivata.

Jučer su širom Bosne i Hercegovine zabilježene kolone autombila na benzinskim pumpama, jer su vozači željeli iskoristiti posljednju priliku da po starim, nižim, cijenama natoče dizel, benzin ili autogas u svoje prevozno sredstvo.

Kao što smo već pisali, neke kompanije u BiH su proteklih dana, prije stupanja na snagu izmjena Zakona o akcizama, odlučile promijeniti cijene svojih proizvoda i poskupjeti dizel i benzin za 0,05 KM - prije novog poskupljenja koje je danas stupilo na snagu.

Benzin i dizel su poskupili za 0,20 KM, dok će autogas vozači plaćati skuplje za 0,40 KM. Tako je jutros na većini pumpi cijena benzina (BMB 95) iznosila oko 2,16 KM, kao i dizela. Cijena BMB 98 je 2,31 KM.

Distributeri su proteklih dana isticali da će zaraditi samo država te da oni nisu učestvovali u izmjenama Zakona o akcizama i da su sada prinuđeni povećati cijene.

Nove cijene u praksi znače da ako ste za rezerovoar od 50 litara do danas izdvajali blizu 100 KM od sutra ta cijena bit će veća za 10 KM.

Povećanje cijene goriva lančano će uzrokovati rast cijena životnih namirnica, upozorili su ranije proizvođači. Skuplje ćemo plaćati voće, povrće, mlijeko, hljeb, i prijevoz.

Dodatno opterećenje i novi izdaci za građane donijet će nove kilometre autocesta, obećali su bh. političari nakon usvajanja izmjena Zakona o akcizama.

  • ba.n1info.com / Radio Bihać
  • 01.02.2018 - 08:42

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO