• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 22:14

Nove snježne padavine na području USK

Prouzrokovale nove probleme u saobraćaju, ali i obustavu nastave u osnovnim i srednjim školama na području Bihaća i Cazina do daljnjeg

U protekloj noći palo je novih 30 centimetara snijega, tako da je visina bijelog pokrivača u Bihaću trenutno 70 centimetara. To je prouzrokovalo nove probleme u saobraćaju, ali i obustavu nastave u osnovnim i srednjim školama na području Bihaća i Cazina do daljnjeg.

Regionalni putevi su prohodni, međutim saobraćaj je otežan zbog zadržavanja snijega na cestama. U gradskim područjima, najveći problem je neprohodnost pješačkih staza, odnosno trotoara.  Prema podacima iz Ministarstva unutrašnjih poslova USK, u posljednja 24 sata registrovano je 10 saobraćajnih nesreća.

Vozačima se posebna pozornost skreće na putnim pravcima Bihać – Bosanska Krupa (kanjonom Une), Bihać – Bosanski Petrovac (na Ripačkom klancu), te Bosanski Petrovac – Drvar. Aktuelna je i obustava saobraćaja za teretna vozila s prikolicom - na graničnim prelazima „Izačić“ i „Velika Kladuša“.

Kada je u pitanju elektroenergetski sistem – na području grada Bihaća za sada je stabilan, bez prekida. Kvarovi su registrovani u Cazinu na tridesetpetkilovoltnom dalekovodu Pećigrad, te u Velikoj Kladuši na desetkilovoltnom dalekovodu Crvarevac 1.

Što se tiče vodosnabdijevanje – ono je za sada zadovoljavajuće, mada se uslijed obilnih padavina svakako preporučuje prokuhavanje vode za piće. Iz JKP „Komrad“ Bihać stigla je i obavijest o obustavi odvoza komunalnog otpada.

Bihać je inače u posljednjih nekoliko dana i među najhladnijim gradovima u Bosni i Hercegovini, a najniža temperatura u posljednja 24 sata bila je -7 stepeni Celzijusa. U protekloj noći izmjereno je i 30 litara po metru kvadratnom padavima. Vodostaj rijeke Une je 53 centimetra i u porastu je.

Iz zimskih službi stigao je i apel svim građanima da čiste snijeg ispred svojih dvorišta i poslovnih prostora, te da posebnu pažnju obrate prilikom parkiranja automobila – kako bi se omogućilo nesmetano čišćenje gradskih ulica..

  • Muhamed Sadiković
  • 13.02.2018 - 12:00

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI