• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 19.03.2024 - 03:51

Novi uzlet Hepoka, poljoprivredni gigant iz Hercegovine pred novim uspjehom

Poljoprivredna Hercegovina više od pedeset godina ogledala se u svom gigantu Hepoku, kombinatu koji je bio jedan od najvećih u bivšoj državi. Nakon teških godina poslije rata, Hepok je stao na noge i kako sada izgleda predstoji mu novi period razvoja i poslovnog uspjeha.

Prošlog petka u vinariji društva Hepok d.o.o Mostar upriličena je degustacija vina, kao i obilazak plantaža i vinarije, kako bi se poznavaoci vinske industrije, prijatelji, i partneri upoznali o svim pozitivnim koracima koje je Hepok poduzeo u ovom periodu te kako bi uz jedno lijepo druženje degustirali mlada Hepokova vina. Tom prilikom o novom periodu Hepoka razgovarali smo s Damirom Ferovićem, direktorom Zeraa Agriculture Investment.

"Zeraa Agriculture Investment je preuzeo kompaniju Hepok u augustu 2016. godine. Naša investicija u Hepok iznosi više od 20 miliona KM. Važno je napomenuti da smo zadržali sve uposlenike koji su radili u Hepoku i prije našeg preuzimanja kompanije te da smo posvećeni daljem razvoju kompanije, ne samo u proizvodnji vina i alkohola, nego i u primarnoj proizvodnji hrane", kaže Ferović.

Dodaje kako je investicija samo u 2017. godini realizovana u procesnu opremu, u iznosu od tri miliona KM te je već dala prve pozitivne rezultate tako što smo znatno unaprijedili kvalitet vina. O novom rastu i razvoju jedne od kultnih hercegovačkih i mostarskih kompanija govore i uspjesi s posljednjih sajmova.

"Na međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina ove godine u Primoštenu, koji je održan od 2. do 5. novembra ove godine, naša vina zabilježila su odlične rezultate. Osim iz Hrvatske, Sabatinu je ove godine posjetio veliki broj eminentnih stručnjaka iz oblasti vinarstva i vinogradarstva iz Francuske, Austrije, Mađarske, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije. Što se tiče ocjenjivačkog dijela ovog prestižnog sajma, na Sabatinu je pristiglo 420 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića, što je do sada rekordan broj. Učesnici na ocjenjivačkom dijelu sajma su bile vinarije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne gore, Makedonije, Slovenije, a naša vina osvojila su nekoliko prestižnih nagrada", kaže s ponosom Ferović.

Ovaj eminentni sajam potvrdio je vrijednost rada kompanije Hepok, kao i dugu tradiciju proizvodnje autohtonih sorti vina na njihovim plantažama.

"Nakon dugog perioda, vinarija društva Hepok d.o.o. Mostar, u koju je kroz 2017. godinu investirano blizu tri miliona KM za najsavremeniju opremu za preradu grožđa i dobijanje vrhunskog kvaliteta vina, takmičila se u kategoriji mladih vina iz berbe 2017. godine. Od šest uzoraka mladog vina, Žilavka, Chardonnay, Chardonnay barrique, Tamjanika, Sauvignon Blanc i Merlot, koje smo slali na ocjenjivanje, dobili smo isto toliko priznanja. Naime, naše autohtono vino Žilavka je pobijedilo u ocjenjivanju mladih vina. Također, zlatnu diplomu su dobila i naša vina Tamjanika, koja je bila na drugom mjestu, te Chardonnay s osvojenim sedmim mjestom. Srebrene diplome smo dobili za vina Chardonnay barrique, Sauvignon Blanc i Merlot", govori Ferović o vrijednoj listi priznanja.

Strogi žiri ocjenjivao je nekoliko kategorija i to: buteljirana vina, otvorena vina, mlada vina, jaka alkoholna pića i izgled proizvoda.

Novi razvoj nekadašnjeg, a očito i budućeg poljoprivrednog hercegovačkog giganta vidite i obilazeći njihove prostore, vinograde i vinarije. Radi se, stvara i napreduje te sve izgleda kao jedna uspješna poslovna priča.

  • klix.ba / Radio Bihać
  • 23.11.2017 - 10:49

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO