• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 15:03

Osuđeni ratni zločinac imenovan za direktora Doma zdravlja Šamac

Blagoje Simić

Skupština općine Šamac je na jučerašnjoj sjednici za direktora Doma zdravlja Šamac imenovala Blagoja Simića kojeg je Haški tribunal osudio zbog ratnih zločina protiv nesrpskog stanovništva na području općine Bosanski Šamac.

Odbornike u imenovanju nije spriječila ni činjenica da je Okružni sud u Doboju ranije poništio Simićevo imenovanje.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je Simić.

"Jesam imenovan. Ne želim ništa više komentarisati", kratko je rekao Simić.
 
Naime, Skupština općine Šamac Simića je na poziciju direktora Doma zdravlja imenovala u aprilu ove godine, a nadležni sud je imenovanje poništio 28. septembra, navodno upravo zbog nepostojanja dokaza da nije osuđivan, što je i jedan od uslova za ovu funkciju.
 
Iz Okružnog suda u Doboju kazali su kako nisu upoznati o Simićevom imenovanju.
 
Simić je odbornik SDS-a u Skupštini Općine Šamac, a na prethodnim općim izborima je bio i kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. No, prije svega navednog, Haški tribunal je u novembru 2006. godine osudio Blagoja Simića na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina nad nesrpskim stanovništvom na području općine Bosanski Šamac.
 
Tri godina ranije (17. oktobra 2003.) godine Simić je zbog progona počinjenih protivpravnim hapšenjem i zatočenjem civila bosanskih muslimana i Hrvata osuđen na 17 godina zatvora, a kazna mu je 28. novembra 2006. smanjena za dvije godine. Simić se predao 12. marta 2001. godine i vrijeme provedeno u pritvoru mu je uračunato u kaznu koju je nakon presude izdržavao u Velikoj Britaniji. Prijevremeno puštanje na slobodu odobreno mu je 15. februara 2011. godine, a na snagu je stupilo 16. marta iste godine.
 
U podacima o ICTY-ja o predmetu "Simić i drugi" navodi se da je direktor Doma zdravlja Šamac bio predsjednik Općinskog odbora SDS-a i predsjednik srpskog kriznog štaba kasnije preimenovanog u Ratno predsjedništvo u Bosanskom Šamcu te najviši civilni funkcioner u toj općini. Osuđen je za zločin protiv čovječnosti i to progone počinjene protivpravnim hapšenjima i zatočenjima civila bosanskih muslimana i Hrvata, okrutno i nehumano postupanje, uključujući premlaćivanje, mučenje, prisilni rad i zatočenje u nehumanim uslovima te deportaciju i prisilno premještanje.
 
"Simić, kao predsjednik općinske skupštine i Kriznog štaba, bio je najviši civilni funkcioner u općini Bosanski Šamac. Znao je da su njegova uloga i ovlasti od suštinske važnosti za postizanje zajedničkog cilja progona", stoji u podacima o predmetu.
 
U istom predmetu Miroslav Tadić je osuđen na osam godina zatvora, Simo Zarić na šest, a postupak protiv Slobodana Miljkovića je okončan jer je optuženi preminuo prije nego što je mogao biti prebačen na Međunarodni sud.
 
Da je zanemarivanje presuda Haškog tribunala i bh. zakona ustaljena praksa u Šamcu, dokaz je upravo Simo Zarić koji je uprkos presudi prije smrti obavljao funkciju zamjenika načelnika Šamca.

  • vijesti.ba / Radio Bihać
  • 07.11.2017 - 08:45

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI