• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -4 °C
  • Subota, 23.02.2019 - 11:52
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Poslanici SDP-a USK u oba doma Parlamenta FBiH, nezadovoljni odnosom prema USK

Od 52 federalna projekta kapitalnih investicija, samo je jedan vezan za USK

Poslanici SDP-a iz Unsko-sanskog kantona u oba doma federalnog Parlamenta iskazali su na današnjoj konferenciji za novinare, nezadovoljstvo radom federalne Vlade i premijera Fadila Novalića, koji je kako kažu, USK stavio na margine svih dešavanja u FBiH. Potvrđuju to i planirana izdvajanja za USK iz nedavno usvojenog federalnog budžeta u kojem je naš kanton potpuno zaboravljen.

Poslanici SDP-a predložili su čak 20 amandmana na predloženi budžet u vrijednosti od oko 30 milona maraka, međutim ni jedan od njih nije prošao. U SDP-u smatraju da odgovornost za ovakav maćehinski odnos snose i poslanici iz USK koji dolaze iz redova vladajućih političkih stranaka.

Željko Mirković, poslanik SDP-a u Domu naroda FBiH, smatra da je ovakav maćehinski odnos do te mjere izražen da je to postalo nevjerovatno. Mirković ističe da se u većini Federacije grade tuneli, autoputevi, moderniziraju se ceste, ali je USK u svemu zapostavljen.

Hajrudin Havić, zastupnik u Parlamentu FBiH i predsjednik KO SDPa USK, kaže da su se poslanici vladajućih SDA i SBB-a iz USK pojedinačno izjasnili da su za amandmane SDP-a, ali su ipak na kraju glasali protiv njihovog usvajanja.

Ovakav odnos prema USK oslikava i program kapitalinih investicija za period 2018- 2020. godina. Od 52 projekta vrijednosti preko 4 milijarde maraka, Unsko-sanski kanton se spominje tek u jednom projektu - proširenju kapaciteta Hidro-elektrane u Kostelima.

  • 22.01.2018 - 13:53
  • 350

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI