• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 19:57

Postoji većina za smjenu federalnog ministra Šemsudina Dedića

Katastrofalno stanje u poljoprivredi dovodi do mogućih smjena, ...

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH će u srijedu (17. maja) raspravljati o stanju u poljoprivredi na tematskoj sjednici čiji je inicijator SBB-ova zastupnica Azra Hadžić. Na sjednici bi moglo biti govora i o smjeni ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, za što postoji većina u Parlamentu FBiH.

Dedićevim radom nije zadovoljna većina zastupnika u Parlamentu Federacije BiH isto kao ni brojni poljoprivrednici koji već mjesecima skreću pažnju na probleme poput neisplate poticaja i nemogućnosti izvoza. 

Zanimljivo je i da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) još u oktobru prošle godine izražavala nezadovoljstvo stanjem i politikom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Politikom Dedića nije zadovoljan ni Savez za bolju budućnost (SBB), a to nam je potvrdila zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Azra Hadžić koja ističe da bi SBB-ovi parlamentarci podržali njegovu smjenu. Hadžić ističe da je tematska sjednica jedini način da se entitetski parlamentarci upoznaju o pravim problemima koji tište domaće poljoprivrednike. 

- Evidentna je činjenica da su se ti problemi u mandatu ministra Dedića još više nagomilali i inicijativu za tematsku sjednicu sam pokrenula kako bi i ministar došao i upoznao se o stanju. Veliko je nezadovoljstvo poljoprivrednika radom ministra Dedića i mi kao zastupnici to ne smijemo ignorisati. Na sjednici će svi koji nešto znače u ovome resoru imati priliku da iznesu probleme, ali i ponude rješenje. Ukoliko oni smatraju da je smjena ministra Dedića rješenje problema, onda je to pitanje za sve učesnike u vlasti koje se mora hitno razmotriti - kazala je Hadžić.

Ona dodaje da Dedić dolazi iz Unsko-sanskog kantona iz kojeg je i ona, te da odgovorno tvrdi da je tamo ogromno nezadovoljstvo. Kako kaže, postavlja se opravdano pitanje ako je tako u kantonu iz kojeg dolazi i ministar, šta je tek s drugim kantonima. 

- Ovo je jedan od resora u Vladi FBiH s ogromnim problemima i smatram da je prioritet da se uskladi strategija razvoja poljoprivrede s budžetom - rekla je Hadžić.

Zastupnica dodaje da Dedić parlamentarcima do sada nije prezentovao nikakve podatke. Naime, Izvještaj o stanju poljoprivrede u FBiH za 2015. godinu je usvojen na Vladi FBiH prije tačno godinu dana, a parlamentarci ga nisu vidjeli ni danas. Hadžić nam je kazala i da je Izvještaj za 2016. godinu prema informacijama koje ima još uvijek u fazi pripreme.

- Već više od dvije godine ministar Dedić samo povremeno progovara o problemima poljoprivrede u Federaciji i uvijek se radi o istim problemima. Mislim da je opravdano da ga pitamo zašto ne radi na tome da ih riješi? Već sedmicama poljoprivrednici skreću njegovu pažnju na milionske štete koje su im nanijele vremenske neprilike, neisplaćeni poticaji za mlijeko za period 2014-2015. i dva kvartala iz 2016. godine, nemogućnost izvoza malina i ono o čemu treba razmišljati u kakvoj situaciji će se naći poljoprivrednici ukoliko dođe do usvajanja zakona o akcizama - kazala je ona. 

Zaključila je da bi, s obzirom na katastrofalno stanje u poljoprivredi i da ministar dolazi iz redova SBB-a, zastupnici SBB-a podržali njegovu smjenu. 

Ovim povodom razgovarali smo i sa šefom Kluba HDZ-a BiH u Parlamentu Federacije BiH Jozom Bagarićem koji nam je rekao da ni HDZ nije zadovoljan stanjem u poljoprivredi. Istaknuo je da HDZ smatra da je stanje u poljoprivredi loše i da je ovaj mandat sadržan u tri programa poticaja, a da nije ponuđeno ništa novo uprkos očekivanjima entitetskih zastupnika. Što se tiče smjene Dedića, Bagarić nam je potvrdio da je i ranije bilo govora o njegovoj smjeni te da generalno nije upoznat o stavovima SBB-a. 
Zastupnik SDP-a BiH Damir Mašić kazao nam je da je SDP-u sporan rad svakog člana Vlade FBiH pa tako i ministra Dedića. Kako kaže, ako bude pokrenuta inicijativa za smjenu Dedića, onda će se očitovati o njoj. On smatra da je aktuelni saziv Vlade FBiH najneprepoznatljiviji jer većina građana uopće ne zna ko su oni i šta rade.

O smjeni ministra Dedića razgovarali smo i sa zastupnikom opozicione Demokratske fronte (DF) Jasminom Kadićem koji nam je rekao da će i on podržati njegovu smjenu zbog katastrofalnog stanja u poljoprivredi FBiH. Ističe da u periodu mandata ministra Dedića nisu napravljeni nikakvi konkretni iskoraci da bi stanje u poljoprivredi bilo bolje, te da bi i on podržao njegovu smjenu. On nam je kazao da mu je poznato da Dedić nije omiljeni ministar ni u SDA i da sumnja kako priča o njegovoj smjeni ide iz SDA.

  • Radio Bihać
  • 02.08.2017 - 13:56

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO