• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -2 °C
  • Subota, 23.02.2019 - 12:16
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Potpisan Sporazum o saradnji na provedbi Projekta zatvaranja kolektivnih centara

U Bihaću je danas potpisan Sporazum o saradnji na provedbi Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja na području općina Bihać, Ključ i Drvar.

Projekat je vrijedan 104 miliona eura, a realiziraće se na području cijele BiH, tako da će se trajno smjestiti osobe koje su i 22 godine nakon rata smještene u kolektivnim centrima ili koriste takozvani alternativni smještaj.

Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, precizirao je da se radi o 93 kolektivna centra na području Federacije u kojima je još uvijek smješteno oko 2.000 porodica, odnosno oko 5.000 lica. Dio sredstava za projekt je obezbijeđen iz kreditnog zaduženja od oko 60 miliona eura. Ostalo je učešće gradova, općina ili kantona kroz različite vrste naknada.

Na području Bihaća, Ključa i Drvara planira se izgradnja 109 stambenih jedinica za blizu 300 raseljenih lica, za šta će biti izdvojeno oko 4 miliona eura.

Od gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića doznajemo da se radi o 38 porodica koje sad žive u alternativnom smještaju. Na ovaj način će se, pojašnjava Fazlić, osloboditi stanovi u kojima se ove porodice sad nalaze i na taj način će se stvoriti fond socijalnih stanova.

Goran Broćeta načelnik Općine Drvar kaže da će na području ove općine biti izgrađeno 55 stambenih jedinica u dvije zgrade. Stanovi iz alternativnog smještaja koji budu oslobođeni, nakon izgradnje novih stanova će biti dodijeljeni mladim bračnim parovima.

Nedžad Zukanović, načelnik Općine Ključ, kaže da će se na području ove općine graditi 16 stanova. Kako je rekao Zukanović, to će omogućiti zatvaranje kolektivnog centra u Velagićima u kojem je trenutno smješteno 10 porodica, a na području ove općine u alternativnom smještaju je još 10 porodica.

Lokacije i potrebna dokumentacija za izgradnju su obezbijeđeni i uskoro se očekuje izgradnja objekata.

Kantonalni premijer Husein Rošić kaže da su u okviru ovog projekta planirana budžetska sredstva u iznosu od 100.000 KM za učešće fizičkih lica i još 100.000 KM za adaptaciju stanova.

  • Radio Bihać
  • 25.01.2018 - 11:29
  • 308

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI